DünyaManşetSpor

Şike şike spor

Bu yüzden dünyanın en zengin ligi, bu yüzden NBA’deki basketbolcular dünyanın en fazla para kazanan sporcuları. Bir tek ‘doping ve şike’ konusunda üyelerine sıfır töleransları var

40 milyar Amerikan Doları değerindeki Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi, NBA; Sendikası var. Ulusal Basketbol Oyuncuları Birliği ise bu oyuncuların sendikasının adı. Gençliğimizin efsane oyun kurucusu Detroit’ten Isiah Thomas, New York Knicks’ten Patrick Ewing, Lakers’den Derek Fisher gibi yıldız basketbolcular başkanlığını yaptı, şu anki başkan eski Oklahoma City Thunder ve yeni Golden State oyuncusu Chris Paul. Geçmişte her yıl ortalama 46 milyon Dolar kazanan LeBron James de bu sendikanın başkan yardımcılığını yapmıştı. Elbette yeteneğe göre para veriliyor ama, takım sahipleriyle oyuncular sendikasının sözleşmesi gereği, tüm gelirlerin yüzde 53’ünü oyuncular alıyor. Bu yüzden dünyanın en zengin ligi, bu yüzden NBA’deki basketbolcular dünyanın en fazla para kazanan sporcuları. Bir tek ‘doping ve şike’ konusunda üyelerine sıfır töleransları var.

Şike mi? Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre; “Fransızca kökenli bu sözcük; Bir spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek için maddi veya manevi bir çıkar karşılığı varılan anlaşmadır” diyor şu an önümüzde duran sözlük. Çeşitleri mi? ‘Hatır şikesi, gönül şikesi, yöresel rekabet şikesi, siyasi şike, intikam şikesi, para şikesi, akrabalık şikesi, hakem şikesi, dedikodu şikesi, vatandaş yabancı oyuncuların şikesi, ödeşme şikesi, istihdam olma şikesi’ ve daha niceleri.

İşte, artık futbol literatürüne de giren ve bir deyiş olan ve özellikle de Türk futbolundaki ‘teknik takip’ sonrası ortaya çıkan telefon görüşmelerindeki şifreleri de şikeci başkan, yönetici ve futbolcuların sayesinde öğrendik. Adamlar bu işi çoktan aşmış. Şöyle ki; “Tarla sürüldü mü? (Teklif yapıldı mı?), Ekinler büyüdü mü? (Adamlar bağlandı mı?), Ekinler yeşerdi mi? (Opersayon bitti mi?), Ekinler boy verdi mi? (Paralar ulaştı mı?)” şeklinde türlü şifreli konuşmalara tanıklık ettik uzmanlar sayesinde. Haa, “Ayşe tatile çıksın” diyen bile var ama sahtekârın ve yalancının da mumu yatsıya kadar.

Neyse, bakıyoruz da dünya futbolunda herkes herkes sütten çıkmış ak kaşık modunda açıklamalar yapıyor. Ülkemizde de bu işler olmuyor mu? Çook! Tarlayı da süren, ekinleri de büyüten ve yeşerten, ekinlerin boy vermesini de sağlayan ‘en az’ bir kişi her kulübümüzde var. E “İki kişinin bildiği sır değildir” muhabbeti var ya, işte futbol dünyasında da durum aynen bı vaziyette. Bunula beraber bu işler o kadar ayyuka çıktı ki sanki de normal insani ilişkilere girdi. “Bir teknik takip de bize lâzım” diyordu bir’zamanlar bizim medyamız. Sonuçta noldu? Nane oldu bildik; Tarih boyunca ne tarlalar sürüldü, ne ekinler boy verdi. Diğerleri? Bir kısmı tarlanın sürülmesini ve de ekinlerin yeşermesini bekleyecekler, tıpkı Türkiye’deki şikesiz(!) lig gibi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu