EkonomiGenelKıbrısManşet

Sisteme eklenecek mobil santral fatura canavarı!

El-Sen, hükümetin yeni mobil santral tercihini eleştirerek, faturaların uçacağını savundu

El-Sen, hükümetin yeni mobil santral tercihini eleştirerek, faturaların uçacağını savundu

SON ÇARE JENERATÖRÜ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Bakanlar Kurulu kararıyla sisteme dahil edilmesine karar verilen mobil santralin, sadece savaş ve afet durumlarında kullanılan “son çare” acil durum jeneratörü olduğunu savundu. El-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, üretim modelleri içerisinde maliyeti en yüksek, verimliliği ise en düşük olan mobil santrallere bir yenisinin eklenecek olmasının elektrik faturalarını daha da artıracağına işaret ederek, santral tercihini eleştirdi. Peksever yaptığı yazılı açıklamada, elektrik sorununun bir türlü çözülememesinin, ülke genelinde sık sık kesinti yaşanmasının, fatura miktarları yükselirken hizmet verimliliğinin gerilemesinin sebebinin kötü yönetimler olduğunu belirtti.

EKONOMİK AKLA AYKIRI

Elektrik üretiminde kullanılan dizel makinelerden birincisinin termik buhar santrali olup, fueloil ile çalıştığını ve KWS üretim maliyetinin 14 dolar cent olduğunu belirten Peksever, ikincisinin de içten yanmalı dizel santral olarak yine fueloil yakıt ile çalıştığını, KWS üretim maliyetinin Kıb-Tek’te 10 dolar cent, AKSA’da ise ortalama 15 dolar cent olduğunu kaydetti. Üçüncü modelin ise “Acil durum santrali” olarak genellikle doğal afet veya asgari durumlarda kullanılmak maksadıyla üretilen mobil santraller olduğunu ifade eden Peksever, mazot ile çalışan mobil santrallerin KWS üretim maliyetinin 27 dolar cent olduğunu vurguladı. Peksever, “Mobil santrallerin ‘matematiği’ bu denli ortadayken, bu makinaların sisteme dahil edilmesi, hiçbir ekonomik akılla açıklanamaz” dedi.

50’NCİ YIL HEDİYESİ

“Elektrik enerjisini ucuzlatacağız” diyen hükümetin tam tersi kararlar aldığını ve halka doğruları söylemediğini ileri süren Hüseyin Peksever, Bakanlar Kurulu’nun yeni bir Mobil Santral vizesi kararı aldığını ve buna göre 2×25 MW gücünde Mobil Santralin, ilerleyen günlerde sisteme dahil edileceğini kaydetti. Peksever, “Hem enerji verimliliği düşük, hem de ekonomik maliyeti çok yüksek olan aynı zamanda çevre düşmanı bu makinaların üretime dahil edilmesi, hükümetimizin halka bahşedeceği ‘50’nci Yıl Hediyesi’ tadındaki daha da yüksek elektrik faturaları olarak tarihe geçecektir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu