GenelKıbrısManşet

Türkiye de Güney Kıbrıs da filosunu güçlendirdi, peki biz ne yaptık?

-Mine İçsel

Dünya, 2021 yılını oldukça talihsiz geçirdi.

Birçok ülkede meydana gelen yangınlar nedeniyle orman varlıkları ve ormanlardaki biyolojik çeşitlilik büyük tahribat yaşadı.

Yaraların sarılması uzun sürecek

Geçen zamanda yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları hız kazansa da , açılan yaraların sarılması ne yazık ki kolay olmadı; çevreciler yok olan binlerce yıllık ağaçların yerine minik fidanlara sarıldı…

Yaşanan orman yangınları birçok ülkeye sahip oldukları yangın söndürme filosunu da sorgulattı. Elde olan envantere yenilerini ekleme, geliştirme çabalarını da beraberinde getirdi.

Türkiye’de çalışmalar

Türkiye, geçtiğimiz yıl Ege ve Akdeniz’de 139 bin 500 hektar ormanlık alanı yok eden yangınların benzerlerine etkin müdahale için söndürme filosunu güçlendirdi.

20 uçak, 55 helikopter ve 8 İHA’lı dev hava filosu için ihaleye çıkıldı. TC Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “1359 arazöz, 692 iş makinesi ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla önemli kara gücüne sahibiz. Ormanlardaki söndürme havuzu sayımızı da 4 bin 300’e çıkardık” dedi.

Güney Kıbrıs filosunu zenginleştirdi

Güney Kıbrıs ise yaklaşan yaz ayları nedeniyle yangın söndürme çalışmalarında kullanılacak 2 İspanyol Air Tractor helikopterini filosuna kattı;  2 adet helikopter ile 2 adet uçak temin etmeyi planlıyor.

Aynı zamanda Güney Kıbrıs’taki ilgili makamların, yangın söndürme amaçlı  kullanılmak için başka uçuş unsurlarının temin edilememesi durumunda Rus “Kamov” helikopterlerinin kiralanmasına olanak tanınması amacıyla AB nezdinde girişimde bulunduğu belirtildi.

Biz ne yaptık?

KKTC’de ise orman yangınları, yangınla mücadele konuları ne yazık ki gündemde yerini alamadığı gibi yetkililer nezdinde de gereken önemi görmüyor.

Ülkede önem konusu tartışmaya açık birçok alana bonkörce ayrılan kaynaklar, konu doğaya gelince ‘fuzuli’ görülüyor.

Önceki yıl yaşanan yangınları hafızalarından silemeyen vatandaşlar, aynı acı durumların ülkede de yaşanmaması adına yeni hükümetin de güvenoyu alması ile birlikte, yangınla mücadele konusunun gündeme getirilmesi, eksikliklerin giderilmesi ve güçlendirme çalışmalarının yapılması beklentisi içerisinde.

Yangınla mücadele edebilecek neyimiz var?

Ülkemizde,  Türkiye Cumhuriyeti tarafından konuşlandırılan 3,5 ton su atabilme kapasiteli Kamov 32 çift ana motorlu ve 12 bin 700 kilo kalkış ağırlığı bulunan 1 yangın helikopterinin mevcut olduğu biliniyor.

Fiyatlar…

Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından önceki yıllarda yapılan yangın helikopteri fiyatları konusundaki araştırmalar sonucu çıkan durum ise şu şekilde:

1 yangın helikopterinin 1 saatlik kiralanma maliyeti: 8bin dolar

3 aylık kira maliyeti: 4 milyon dolar

1 yıllık kira maliyeti ise: 8-9 milyon dolar ( 10-15 yaşlarında bir helikopter için)

Yangın söndürme uçaklarının ise 1 yıllık maliyeti: 13-14 milyon dolar

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu