GenelKıbrısManşetSiyaset

‘Siyasetçi’ dibe vurdu!

Halkın büyük çoğunluğu “siyasetçiden” duyduğu kaygıyı “enflasyon” için duymuyor

ARTUN ÇAĞA

Halkın büyük çoğunluğu “siyasetçiden” duyduğu kaygıyı “enflasyon” için duymuyor

SİYASETÇİ ENFLASYONDAN BETER

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük çoğunluğu hem ülkeden hem de gelecekten yana endişeli. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Eylül ayı araştırma sonuçlarına göre, ekonomi yanında ülkenin en önemli sorunları: Kıbrıs sorunu, Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler ve enflasyon olarak sıralandı. Ekonomiden sonra siyasilerin enflasyonun da önüne geçerek “halkın” üçüncü sıraya çıkması düşündürücü bir gelişme oldu. Vatandaşa göre, “siyasilerin” yaptıklarının ve söylediklerinin toplum üzerinde yarattığı etki enflasyon, işsizlik ve yolsuzluktan çok daha tehlikeli. Yapılan bu kamuoyu araştırmasında da halkın siyasilere duyduğu güvenin iyice dibe vurduğu görülürken, siyaset sahnesindeki isimlerin kamuoyu yoklamalarını ciddiye almaması, tepki gören siyasi yaklaşımlarına devam edeceklerini gösteriyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI GÜVENSİZLER ARASINDA

CMIRS’in 500 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı araştırmada, halkın siyasilere yönelik olumsuz tavrı, kendisini en çok güven duyduğu kurumlarda da gösteriyor. Çalışmaya göre toplumun en çok güven duyduğu 3 kurum sırasıyla polis, yargı ve medya oldu. En az güven duyulan kurumlar ise bu dönemde değişerek sırasıyla 1. Hükümet; 2. Siyasi Partiler; 3. Meclis; 4. Cumhurbaşkanlığı oldu. Araştırmada, medya güven listesinde yukarılara çıkarken, siyaset kurumunun iyice dibe yerleştiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığının ülke tarihinde “ilk kez” en az güven duyulan kurumlar arasında anılması ise ülke siyaseti adına düşündürücü sonuçlardan birini oluşturdu.

POLİS VE YARGI

Yapılan araştırmada, “Kurumlara güven puanlarının 5 üzerinden 2.31 ortalamayla Eylül 2022’den (2,14) sonra bugüne kadarki en düşük noktaya indiği” dikkati çekti. Polisin Eylül 2022’den bu yana güvende yargının üzerinde kaldığı görülürken, 3.38 puanla bir kez daha ilk sırada yer aldığı hesaplandı. Geçen yılın ortasında notu 3’ün altına gerileyen ancak, sonradan yeniden 3 puanın üzerine çıkan yargı, 3.28 puanla polisle birlikte, halkın gözünde sınıfı geçen iki kurumdan biri oldu. Ombudsman ve sendikaların ise adım adım halkın gözünden ve gönlünden uzaklaştığı görülüyor. Ombudsmanlık müessesinin hem güven hem de memnuniyet puanlamasında geçer not alamaması, devletin kurumlarının halkın nezdinde derin bir erozyonla karşı karşıya kaldığının başka bir göstergesi olarak ortaya çıktı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu