İş insanları, yolsuzluktan en fazla siyasetçileri sorumlu tutarken, Başbakan ve bakanları ilk sıraya yerleştirdi
ÖZEL HABER
İŞ İNSANLARINA GÖRE RÜŞVET VE YOLSUZLUK YAYGIN…
‘Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı: 2022 Raporu’na göre, iş insanlarının %99’u Kuzey Kıbrıs’ta rüşvet ve yolsuzluğun yaygın olduğu fikrinde. İş dünyası yolsuzlukta özellikle siyasileri ve kamudaki üst düzey yöneticileri hedef gösterirken, yolsuzluğa ve rüşvete en fazla ‘kamuya ait arazi ve binaların tahsis ve kiralanmasında’ ve ‘teşviklerde’ rastlandığını vurguladı. Akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından hazırlanan ve Friedrich-Ebert-Stiftung Vakfı Kıbrıs Ofisi tarafından desteklenen raporda, ülkedeki yolsuzluk algısı ele alınarak, diğer ülkelerle karşılaştırması yapıldı.
SİYASİLERE AĞIR İTHAMLAR…
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International, TI) Yolsuzluk Algı Endeksi (Corruption Perceptions Index, CPI) metodolojisi temel alınarak iş insanlarının yanıtladığı ankete dayanan raporda, siyasiler yine hedef tahtasında kaldı.
Ankete katılan iş insanlarının %72’si rüşvet ve yolsuzluğun “çok yaygın” olduğunu söylerken, %1’i yolsuzluk olmadığı fikrinde.
Katılımcıların %35’i bir yıl öncesine göre yolsuzluğun aynı kaldığını düşünürken, %53’lük bir kesime göre ise arttı.
‘Kamu kaynaklarının, yolsuzluktan dolayı özel şirketlere, bireylere ve gruplara aktarılması ‘çok yaygındır’ diyenlerin oranı %62 oldu.
İş insanlarının %58’i yolsuzluğun iş yapmanın önünde “büyük bir engel” olduğu fikrinde.
Rapora göre rüşvet veya el altından fazladan ödemenin en yaygın olduğu durumlar: Kamu ihaleleri ve izin/lisans işlemleri (%66), teşvikler (%63); bina ve arazilerin tahsisi/kiralanması (%61) oldu.
Katılımcılar yolsuzluğun en “çok yaygın” olduğu grupların ilk sırasına %84 ile Başbakan ve Bakanları yerleştirdi. Bunları %76 ile Milletvekilleri; %69 ile üst kademedeki memurlar takip etti.
Yolsuzlukla mücadelede hükümeti “çok başarılı” bulanların oranı sadece %4’te kaldı. Katılımcıların %85’i “başarısız ve çok başarısız” buluyor.
İş insanlarının %75’i seçimlerde oy verme karşılığında kendilerine menfaat vaat edildiğini söyledi.
Katılımcıların 56’sı KKTC hükümetinin “büyük ölçüde sadece kendi çıkarını düşünen, birkaç büyük çıkar grubu tarafından yönetildiğini” söylerken, %63’ü büyük şirketlerin verilerini ödemeden kaçındığına işaret ediyor.
İş insanlarının %72’si yolsuzluğa karışan yetkililere karşı gerekli cezai işlemlerin yapılmadığını söyledi.