EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Soğuk enginar artan maliyetlerden olumsuz etkilendi

Enginar üretiminde artan maliyetler ve soğuk hava bu yıl rekolteyi düşürdü.

Ülkede pahalılık vatandaşın cebini yakmaya devam ederken, artan maliyetlerden olumsuz etkilenen üreticiyi bir de soğuk hava zora soktu.

Her yıl bu dönemlerde çarşıda çoğalan enginar, bu yıl hem üretim azlığı hem de soğuk havalar nedeni ile tüketiciye sınırlı sayıda ulaşıyor.

Çarşı da kısıtlı miktarda bulunan enginarın tanesi de 10 TL’ye satılarak vatandaşın cebini yakıyor.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi, enginarın Şubat sonu, Mart ortalarına doğru çarşıda çoğalacağını belirtirken, yüksek maliyet ve soğuk havaların enginar üretimini ve ihracatını olumsuz etkilediğini açıkladı.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi, pahalılığın üretim maliyetlerine de yansıdığını ifade etti.

Gazi, gübre maliyetinin bile fahiş rakamlara ulaştığını, mazot maliyetlerinin üreticinin belini büktüğünü kaydetti.

Artan maliyetlerin enginar üretimini zora soktuğunu kaydeden Gazi, “böyle giderse ülkenin en çok üretimi ve ihracatı yapılan ürünü olan enginarın üretimi duracak. Üretim durma noktasına geldi” şeklinde konuştu.

SOĞUK HAVALAR ÜRETİMİ VE İHRACATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Soğuk havaların da üretimde gecikmeye neden olduğunu söyleyen Gazi, iç piyasada enginarın az olmamasının sebebinin soğuk havalar olduğunu söyledi.

Türkiye’ye enginar ihracatı yapan Gazi, ihracat rakamlarının geçmiş yıllara göre düşük olduğunu, Türkiye’de etkili olan aşırı soğukların ihracatı durdurduğunu kaydetti. Gazi ihracat yapan üreticiyi bir de nakliye maliyetlerinde yaşanan artışın olumsuz etkilediğini ifade etti.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu