GenelKıbrısManşetYaşam

Son Sözü Doğa Söyleyecek

İklim krizi adı altında toplanan BM ve uluslararası toplum bu konuda ciddi tedbirleri hayata geçirmek için planlamalar yaparken bir taraftan da hepimizin üstüne düşenleri istisnasız yerine getirmek zorunda olduğumuzun hala idraki içinde olmadığımızı üzülerek görüyoruz

İnsandan kaynaklanan sebeplerden dolayı meydana gelen, küresel ısınma ve İklim krizi dünyayı ve bir çok canlıyı tehdit altında tutuyor. İklim krizi adı altında toplanan BM ve uluslararası toplum bu konuda ciddi tedbirleri hayata geçirmek için planlamalar yaparken bir taraftan da hepimizin üstüne düşenleri istisnasız yerine getirmek zorunda olduğumuzun hala idraki içinde olmadığımızı üzülerek görüyoruz.

Bu konuda ülkemizde bunu dert edinen bir kültürün de siyasete henüz sirayet etmediğini biliyoruz.

Önceki gün çevreci kimliği ile aktif faaliyetler yürüten değerli hocamız Yusuf Şentuğ’un bu konuyla ilgili bir paylaşımını gördüm.

Ve bunu bugün sizlerle paylaşmak istedim.

Yusuf Hocam çevre felaketlerinin bir an önce önüne geçmeliyiz diyor.

Ve şu önerileri yapıyor..

“1.Yerin denizlerin altındaki fosil yakıtları olduğu yerde bırakmalıyız.

2.Metan emisyonlarını durdurmalı yada azaltmalıyız. En büyük metan emisyonu petrol çıkarımı sırasında, çöplük sahaları ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği sırasında açığa çıkmaktadır.

3.Yenilenebilir enerjiye geçmek için bütün ülkeler işbirliği yapmalı hamaset bir tarafa bırakılmalıdır. Güneş rüzgar gibi temiz enerji kaynakları sonuna kadar kullanılmalı fosil yakıt kullanmaktan vazgeçilmelidir.

4.Bir an önce kullandığımız ulaşım araçlarında temiz enerjiye geçilmelidir.

5.Daha çok daha çok ağaç yetiştirmeli bunu yaparken biyo çeşitliği koruyabilmek için tek tip ağaç yetiştirmekten kaçınılmalıdır.

6.Teknoloji kullanılarak karbon gibi sera gazları havadan temizlenmelidir

7.Bunları yapamayacak durumda olan ülkelere yardım edilmelidir.”

Yusuf Hocamızın bu önerileri gerçekten çok kıymetli. Özellikle kendi coğrafyamızda artık siyaset kulvarında koşmaya niyetli olan siyasilerimizin ve bu kulvarın vazgeçilmezi siyasi partilerimizin artık seçim manifestolarında çevre ile ilgili nasıl bir politika ön gördüklerini görmek istiyoruz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu