GenelKıbrısManşetToplumTürkiye

Sonunda açılıyor

450 milyon Euro’ya mal olan Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binası ve pistin açılışı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün gerçekleştirilecek.

450 milyon Euro’ya mal olan Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binası ve pistin açılışı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün gerçekleştirilecek.


TEYAKKUZA GEÇİLDİ, 20 TEMMUZ’A YETİŞTİRİLDİ
Yapımı yılan hikâyesine dönen ve son yıllarda her 15 Kasım ve her 20 Temmuz’da açılacağına dair açıklama yapılan fakat bir türlü açılamayan Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binası sonunda açılıyor. TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 12 Haziran’da KKTC’ye gerçekleştirdiği ilk ziyarette, “İnşallah 20 Temmuz’da Yeni Ercan Havalimanı’na inmeyi planlıyorum” açıklaması üzerine bir anda ‘sihirli değnek’ dokunmuşçasına teyakkuza geçildi ve ‘kör-topal’ da olsa Ercan Havalimanı Yeni Terminal binası bugün itibariyle açılarak hizmete giriyor.

KKTC’NİN İLK İZLENİMDEKİ ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Ercan Havalimanı’nın 3 bin 200 metre uzunluğu ve 45 metre genişliğindeki yeni pisti geniş gövdeli büyük uçakların inmesine de imkân sağlıyor. Bu durumun hem ülkeye daha fazla turist gelmesine hem de bilet fiyatlarının düşmesine katkısı olacağı öngörülüyor. Ercan Havalimanı’nın şu an için yıllık 4 milyon yolcu kapasitesinin, yeni terminal ile pistin hizmete girmesi ve bilet fiyatlarının da düşmesine paralel olarak ilk etapta 7-8 milyona çıkabileceği öngörülüyor. 4 olan yolcu çıkış kapısı Yeni Ercan Havalimanı’nda 13’e; bagaj alım yeri 3’ten 5’e yükseltilirken, eskisinde 11 iken yenisinde 30 uçağın park edebileceği Ercan Havalimanı’nda 9 da körük yapıldı.

ÜLKE İMAJINA OLUMLU KATKI
Açılışı yapılacak Ercan Havalimanı’nın bugünkü değerinin 1 milyar Euro olduğuna dikkat çekilirken, projenin ülke için büyük bir ekonomik kazanım olduğu da dile getiriliyor. Havalimanının ülke ekonomisine turizm, hizmet sektörü, ihracat ve diğer alanlarda doğrudan katkı sağlaması beklenirken, Yap-işlet-devret modeliyle yapımı tamamlanan ve yılda yaklaşık 30 milyon Euro tutarında bir kazanç sağlayan Ercan Havalimanı’nın işletmecisi olan T&T’nin sözleşmesi dolduğu zaman hem 1 milyar dolarlık bir havalimanının KKTC’ye kalacağı hem de yılda yaklaşık 30 milyon Euro’nun doğrudan devletin kasasına gireceği de ifade ediliyor.

Yeni pist ve terminal binasına kavuşan Ercan Havalimanı KKTC’nin dünyaya açılan penceresi olacak. ( Mahmut Resul Karaca – Anadolu Ajansı )

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu