KıbrısManşet

Sosyal medyada büyük tehlike!

Aman dikkat, siber dolandırıcılar üç kuruş paranızı çalmasın

Sosyal medyada karşılaştığınız bir teklif gerçek olamayacak kadar cazipse, dolandırılmak üzeresiniz. 

SİBER DOLANDIRICILAR HER KÖŞEDE… Uzmanlar, “Sosyal medya ve internetin gelişim göstermesi ve insan hayatının merkezinde yer almasıyla birlikte siber dolandırıcılıkların arttığını ve sanal hırsızların özellikle koronavirüs pandemisini fırsat bilerek kullanıcıları mağdur ettiğini vurguluyor. Türkiye’de faaliyet gösteren dolandırıcılar son dönemde KKTC’ye de el atmış durumda. Her konuda olduğu gibi internet sisteminde de Türkiye’ye bağımlı olarak yaşamak zorunda olan Kuzey Kıbrıs sakinleri, kendilerini “kolay ulaşılabilir av olarak gören dolandırıcıların hedef alanına girdi.” Bu tehditlerin başını ise kredi kartı dolandırıcılığı çekiyor.

 

KRİTİK BİLGİLERİNİZİ KİMSEYE VERMEYİNİZ… KKTC halkı bir süre önce “polisin, gizli servislerin adını kullanan” dolandırıcılarla tanışırken, şimdi de “siber dolandırıcılar” ortaya çıktı. Türkiye’de ise çoktan faaliyete geçtiler. TC Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi dahi bu risk ve tehditlerle baş edebilmek amacıyla uğraş veriyor. “Sosyal medyada karşılaştığınız bir teklif gerçek olamayacak kadar cazipse veya kredi kartı gibi kritik bilgileriniz isteniyorsa siber saldırganlar ile karşı karşıyasınız” diyen bu ofis, sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı.

 

8 DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

 

1- Kredi tuzağı: Bu dolandırıcılık yöntemi kapsamında anında kredi çekebileceğiniz iddiasıyla kişisel bilgiler ve ön ödeme istenerek gerçekleştiriliyor. 

 

2- Sahte arkadaş dolandırıcılığı: Arkadaşlık yoluyla yapılır ve sonrasında bilgiler alınarak para istenen sistem. 

 

3- Ödül dolandırıcılığı: Ödül kazandığınızı söyleyen ve ödülü elde edebilmek için ödeme istenen yöntem.

 

4- Ücretli üyelik dolandırıcılığı: Uygun fiyata platform üyeliği verme iddiasıyla ödeme istenen dolandırıcılık yöntemi.

 

5- Düşük fiyatlı satış dolandırıcılığı: Elektronik eşyaların, piyasa fiyatının altında satışa sunulduğu iddia edilen yöntem.

 

6- Sahte sosyal medya e-postaları: Sahte e-postalar ile kullanıcı adı ve şifrelerin ele geçirildiği dolandırıcılık yöntemi.

 

7- Sahte kurum hesapları: Kamu kurumlarının isimleriyle sahte hesaplardan paylaşılan linkler ile kredi kartı bilgilerinin çalındığı dolandırıcılık yöntemi.

 

8- Kripto varlık yatırım dolandırıcılığı: Kripto varlıklara yatırım yaparak kâr edeceğinizi vadeden ve ödeme istenen yönetim.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu