KıbrısManşetSağlıkToplum

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Serhat, “ilaç vurgunu” meselesinin detaylarını anlattı

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat, ilk şüpheyi, süreci ve yapılan “ilaç vurgunu”nun detaylarını paylaştı.

Bundan 2 yıl önce bir hastanın yazdırmadığı sigorta reçetesini yazdırdığı iddiasıyla araştırma yapan Sosyal Sigortalar Dairesi, 2 gün içerisinde yazılan 6 bin reçete soruşturmayı geliştirdi; bugün bazı serbest doktorlar ve bazı eczacıların sosyal sigorta reçetesi ile “vurgun” yaptığına dair dosyayı hazırladı.

Sağlık sisteminde yer alan paydaşlar, ilaç takip sisteminin eksikliğinden yakınırken, takip sisteminin olmaması, sağlık sisteminin suistimal edilmesine yol açıyor.

Kadınların kullandığı ilacın bir erkek için yazılması, bir hastanın yazdırmadığı sigorta reçetesini yazdırdığı iddiası ve bir doktorun kısa sürede yazdığı 6 bin reçete “ilaç vurgunu” dosyasını oluşturdu.

“İLK ŞÜPHE 2021 TARİHİ…”

İlk şüphenin müfettiş olduğu döneme dayandığına işaret eden Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat, 2021 tarihinde bir sigortalının rastgele bir eczaneye gittiğini ve sigorta reçetesiyle ilaç aldığını belirtti. Serhat, aynı sigortalının daha sonra her zaman gittiği eczaneye gittiğini ve sistemin sigortalı için 2 reçete aldığına dair uyarı verdiğini kaydetti.

Sigortalı vatandaşın konuyla ilgili Sosyal Sigortalar Dairesi’ne ihbarda bulunduğunu ifade eden Serhat, konuyu araştırmaya başladıklarını ve rastgele gittiği eczanenin sigortalı vatandaş adına bir reçete daha oluşturduğunun ortaya çıktığını söyledi. Serhat, konuyu polise taşıdıklarını ifade etti.

“BİR ERKEĞE KADINLARIN KULLANDIĞI İLAÇ YAZILDI”

Şüphelerini artıran olayları sıralamaya devam Serhat, sigortalı bir erkeğe kadınların kullandığı ilaçların yazıldığını, Sosyal Sigortalar Dairesi’nde bulunan eczacıya ve bazı doktorlara ilacı sorduklarını ilacın sadece kadınlara yazılabileceği bilgisini aldıklarını belirtti.

Serhat, sigortalı kişinin haberi olmadan bir doktorun bir eczaneye ilaç yazdırdığını da kaydetti.

Yaşananlar sonrası, sigortalıya kısa mesaj gönderilmesini de sistemin içerisine koyduklarını belirten Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat, “Şubat 2023’te SMS göndermeye başladık. Bu uygulama sonrası sosyal sigorta reçete oranı yüzde 30’a düştü.” dedi. Serhat, oranın bu kadar hızlı düşmesinin şüpheleri artırdığının altını çizdi.

“SMS UYGULAMASINI DELMEK İÇİN 25-30 ADET TELEFON HATTI ALINDI”

Bazı eczanelerin SMS uygulamasını delmek için 20-30 adet telefon hattı aldığını ve sisteme hastaların telefon numarası olarak kaydettiğini anlatan Serhat, bir doktorun ise kısa sürede 6 bin reçete yazdığını belirlediklerini söyledi. Serhat, yapılan araştırmalar sonrası “ilaç vurgunu” dosyasını polise teslim ettiklerinin altını çizdi.

“ARALIK AYINDA 5 MİLYON TL’LİK İLAÇ GİDERİMİZ, AĞUSTOS AYINDA 13 MİLYON TL’YE YÜKSELDİ”

Serhat, “Aralık ayında göreve geldiğim zaman 5 milyon TL’lik ilaç giderimiz vardı. Ağustos ayında ise bu rakam 13 milyon TL’ye çıktı. Evet ilaçlara zam geldi; fakat bu rakam artışı sahte reçetelerle de ilgili.” dedi.

Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamalar sırasında Sosyal Sigortalar Dairesi’nin ilaç sistemini de anlatan Serhat, hangi reçetenin hangi doktor tarafından ne zaman yazıldığını ve ilacın hangi eczane tarafından verildiğini sistemden gördüklerini kaydetti.

“HERHANGİ BİR SİGORTALI AYDA EN FAZLA 2 REÇETE İLE 4+4 İLAÇ ALMA HAKKI VAR”

Aktif sigortalı konumunda bulunan bir kişinin, yatırım eksikliği yaşaması halinde sistemin vatandaşa ilacı onaylamadığına işaret eden Serhat, tüm bilgilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tutulduğunu kaydetti.

Herhangi bir sigortalının ayda en fazla 2 reçete yani 4+4 ilaç alma hakkı olduğunu belirten Müdür Serhat, reçete hakkının dolması sonrası sistemin uyarı verdiğini ve emekli veya aktif sigortalının ilaç alamadığını ifade etti.

Serhat, “92 serbest doktor ve 291 eczane sözleşmeli olarak sigorta reçetesi yazıyor.” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI GEREKLİ ÇALIŞMALARI TAMAMLAYAMADI”

İlaç takip sistemiyle ilgili sözler söyleyen Serhat, Sağlık Bakanlığı ile İlaç ve Eczacılar Dairesi ve Eczacılar Birliği’nin sistemi hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Serhat, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin Türkiye’de kullanın “medula sistemi”ni uygulamak için elinden geleni yaptığını; ancak Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarını tamamlayamadığını kaydetti.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu