Steam
Eğitim bilim çalışan eski talebemiz Dr. Sonay Dericioğlu’yla kahveledik geçen; Lâf lâfı açmıştı; Klasik Liverpool üzerinden Premier League’yi özetlerken artık spor okullarında da yürürlüğe giren STEM adlı eğitim sisteminden bahsetti muhterem. Tabiî tez danışmanı da değerli komutanımız/hocamız Prof. Dr. Behcet Öznacar olunca ekstra heycan yaptık fikir düzeyinde.
Eğitim bilim çalışan eski talebemiz Dr. Sonay Dericioğlu’yla kahveledik geçen; Lâf lâfı açmıştı; Klasik Liverpool üzerinden Premier League’yi özetlerken artık spor okullarında da yürürlüğe giren STEM adlı eğitim sisteminden bahsetti muhterem. Tabiî tez danışmanı da değerli komutanımız/hocamız Prof. Dr. Behcet Öznacar olunca ekstra heycan yaptık fikir düzeyinde. Biz de bu hafta bu konuyu ele almaya çalıştık işte; STEM eğitimi özetle; fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering) ve matematik (mathematics) gibi dört önemli disiplinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir öğretim modeli olarak tanımlanıyor. Gerçi artık araya Art’ın A’sını koydular ancak STEAM’a birazdan geçeriz.
STEM; okul öncesi çağdan, lisansüstü öğrenim çağına kadar; gerek müfredat dahilinde, gerekse müfredat dışı şekilde uygulanabilecek de bir yöntem. Aslen, bireyin günlük yaşamındaki sorunları çözmek için fen, matematik, teknoloji ve mühendislik süreçlerini birleştiren pedagojik bir yaklaşım olan STEM eğitiminin en temel özelliklerinden biri; mühendislik tasarımının bilim, matematik ve teknoloji öğrenimi ile birleşmesi olarak görülüyor. Öğrenciler; fen bilgisi, matematik ve teknoloji alanlarındaki bilgi ve becerilerini, gerçek hayattaki problemlerini çözmek için kullanacak aktivitelerle geliştiriyorlar. Modelin öne çıkan bir diğer temel özelliği de; öğrencilere, bu dört disiplinden hem günlük yaşamlarında, hem de ileride meslek hayatlarında kullanabilecekleri pratiklerin öğretilmesi amaçlanıyor.
STEM eğitim sistemi, öğrencileri tarımdan endüstriye, çevre yönetiminden sağlık hizmetleri ve ulaşım sektörüne pek çok alanda başarı için hazırlıyor. Üstelik model, bilim, matematik ve teknoloji alanlarıyla da sınırlı kalmıyor. İstenildiği takdirde, dilbilgisi, edebiyat ve güzel sanatlar gibi bölümlere de kolaylıkla adapte edilebiliyor.
STEM eğitimini bir başka seviyeye taşıyan STEAM, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarının arasına beşinci bir disiplin olarak sanatı (Art) katıyor. İşte, spor dünyası da burada gruba katılıyor. Bu modelin kazandırdığı yetiler mi? Aynen şöyle: Eğitim programının içeriğini canlandırıcı bir öğrenme ortamı sağlar… Öğrencilerin yeni buluşlar keşfetmesini, olaylar arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamaları olanağını sağlar… İşbirliği ve bağımsız çalışma yoluyla öğrencilerin özgüven ve öz yeterliliğini geliştirir… Öğrencileri esneklik ve güven içinde düşünmeye teşvik eder… Yüzyıl becerilerini kazandırmaya olanak sağlar… Karşılaştıkları sorunlara daha kısa ve çözümler üretmeyi sağlar… Öğrenme motivasyonunu artırır… Tasarım odaklı düşünme ve yenilikçi olmayı sağlar.