EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Sterlin bugün 10 TL’nin altına indi, vatandaş biraz umutlandı

Türkiye’de piyasaların normalleşme adımlarının etkisiyle dün yönünü aşağıya çeviren dövizler düşüşünü bugün de sürdürüyor

İki gün önce KKTC’de 10.20 TL’nin üzerinde satılan İngiliz Sterlini, bugün itibarıyla 9.99 TL’ye kadar geriledi. Dolar ve Euro’da da düşüşler var. Dış piyasalarda dolar 7.70 TL’ye, Euro 9.04 TL’ye, sterlin de 9.93 TL’den alıcı buluyor. KKTC piyasasında ise dolar 7.74, Euro 9.08’den satılıyor.

Türkiye’de piyasaların normalleşme adımlarının etkisiyle dün yönünü aşağıya çeviren dövizler düşüşünü bugün de sürdürüyor. Gelişmekte olan piyasalar (EM piyasalar) genelindeki iyimserlikle de kurların tarihi zirvelerinden geri dönmelerinde etkili oldu.

Türk Lirası, dolar, Euro ve sterlin başta olmak üzere döviz kurlarına karşı kaydettiği değer artışını bu sabah da korudu. Dün kapanışa doğru belirgin bir şekilde düşüşe geçen ve 7.70’in diplerine doğru hareketlenen dolar/TL bu sabah 7.65’e, benzer grafiği çizen Euro/TL de 9 liranın altını gördü. İngiliz sterlini ise yatay hareketle 9.89 liradan güne başladı. Ancak, piyasaların açılmasıyla kurlar bir miktar yukarı yönlü hareketlendi.

Türkiye ve dış piyasalarda saat 11.05 itibarıyla dolar/TL 7.7138; Euro/TL 9,0508 ve sterlin/TL de 9.9373’ten el değiştiriyordu.

KKTC piyasasında ise bugün dolar 7.74 TL’den, Euro 9.08 TL’den, sterlin ise 9.99 TL’den satılıyor.

Türkiye piyasalarında TCMB faiz artışı ile başlayan ve BDDK ile devam eden ve Yeni Ekonomi Programı ile belirginleşen normalleşme ve sıkılaştırma adımları dolar/TL’deki yükselişi sınırlayan etkenler olarak öne çıkıyor.

Diğer taraftan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginlik jeopolitik riskleri artırarak TL cinsi yatırım araçlarına satış baskısı getirirken en önemli unsur konumunda.

Bugün başlayacak ve yarın da sürecek AB zirvesi de piyasalarda takip ediliyor. Ancak son haftalarda TL’deki değer kaybında belirgin bir etki yaratan AB ile Akdeniz sorunları şu anda diyaloğun etkin olması nedeniyle oldukça azalmış durumda.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu