EkonomiGenelKıbrısManşet

Su artık lüks tüketim!

TL’nin döviz karşısındaki rekor değer kaybıyla hızlanan zam furyası nedeniyle yılın son ayında vatandaşları daha da zor günler bekliyor. Artan maliyetler gerekçe gösterilerek su firmalarının da zam hazırlığı içerisinde olduğu öğrenilirken, bazı firmalar 1 Aralık’tan itibaren fiyat artışına gideceklerini duyurmaya başladı bile

TL’nin döviz karşısındaki rekor değer kaybıyla hızlanan zam furyası nedeniyle yılın son ayında vatandaşları daha da zor günler bekliyor. Artan maliyetler gerekçe gösterilerek su firmalarının da zam hazırlığı içerisinde olduğu öğrenilirken, bazı firmalar 1 Aralık’tan itibaren fiyat artışına gideceklerini duyurmaya başladı bile

1 ARALIK’TAN İTİBAREN ZAM GEÇERLİ… Su, artık bırakın bedava olmayı hele de ambalajlı ise lüks içecek haline geldi. 1 Aralık itibariyle geçerli olmak üzere sulara markasına göre 1,5 ile 2,5 TL’lik zamlar gelince, Geçtiğimiz yıl 10 TL’ye satılan 19 litrelik damaca suyun fiyatı 12,5 ile 13,5 seviyesine fırladı. Üst üste gelen zamlarla damacana su lüks ürün haline gelirken, 19 litrelik damacananın depozito ücreti ise 50 TL’ye ulaştı. Su fiyatlarında yeni ayarlamanın artan maliyetler nedeniyle kaçınılmaz olduğunu belirten su firmaları, hammadde ithalatında TL’ye geçiş yapılmadığı sürece zamdan başka seçeneklerinin kalmadığını ifade ediyor.

KÜÇÜK: ZAM KAÇINILMAZ HALE GELDİ… Su fiyatlarına yapılan artışla ilgili olarak GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Hediyem Su firmasının direktörü Hasan Küçük, navlun ücretleri, hammadde fiyatlarının artması ve dövizin yükselmesi nedeniyle bu zammın kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, üreticilerin de ayakta kalabilmesi için fiyat artışının zaruri hale geldiğini belirtti. Özellikle ABD ve Çin’in ürünleri bloke etmesi nedeniyle ham maddeye olan talepte bir artış olduğundan söz eden Küçük, üretim sıkışıklığı ve taşıma ücretlerinin bu nedenle arttığını dile getirdi. “Kimse zamla işini yürütmek istemez ama bu zaruri bir durumdur” diyen Küçük, bu duruma karşı yapılabilecek en etkili çözümün temel gıda ürünleri ve üretimde kullanılan hammadde ithalatında Türk Lirası’na geçiş yapmak olduğunu vurguladı.

“TÜM DÜNYADA EKONOMİ YÜZDE 35 DARALDI”… Tüm dünyada ekonominin yüzde 35 daraldığına dikkat çeken iş insanı Hasan Küçük, “İnsan yaşamını etkileyen temel ürünlerde stoklanmaya gidiliyor. Çin, Hindistan, ABD gibi ülkeler gıda ürünlerini stoklamaya başladı. Özellikle ihracat yapan ülkelerde bu oran yüzde 130 civarında arttı. Buna bağlı olarak bundan yararlanmak isteyen ülkeler büyük siparişler vermeye başladı. Bu da daha çok parası olan mal alır durumuna döndü. Bir de TC’deki firmalar arz ve talebi karşılayabilmek için üretebilecekleri kadar malzeme tutabiliyorlar. PVC ve damacana fiyatları 65 – 70 TL oldu. Bardak su, karton, streç film gibi ürünlerin fiyatları da artışa uğradı” diyerek, bu durumu minimize etmenin imkânsız olduğunu sözlerine ekledi.

KÜÇÜK: NAVLUNDAKİ ARTIŞ ZAMMA SÜRÜKLEDİ

Su fiyatlarında yeni ayarlamanın artan maliyetler nedeniyle kaçınılmaz olduğunu belirten su firmaları temel ürünlerin ithalatında TL ye geçiş yapılmadığı sürece zamdan başka seçeneklerinin de kalmadığını belirtiyor.
GIYNIK’ın sorularını yanıtlayan Hediyem Su Firmasının sahibi, iş insanı Hasan Küçük fiyat ayarlama ihtiyacının nedenlerini anlattı:

Navlundan ötürü ham madde fiyatlarının artması ve dövizin yükselmesi nedeniyle bu zammın kaçınılmaz olduğunu söyleyen Küçük, üreticilerin de kalkınabilmesi için bu zammın gerekli olduğunu ifade etti.
Küçük, özellikle ABD ve Çin’in ürünleri bloke etmesi nedeniyle ham maddeye olan talebin artmasına neden olduğundan söz ederek, üretim sıkışıklığı ve taşıma ücretlerinin bu nedenle arttığını söyledi.
“Kimse zamla işini yürütmek istemez. Bu zaruri bir durumdur” diyen Küçük, buna karşı alınabilecek en etkili çözümün temel gıda ürünlerinin ithalatında TL cinsine geçiş yapmak olduğuna vurgu yaptı.

“HAM MADDE ÜRÜNLERİ TL CİNSİNDEN İTHAL EDİLMELİ”

Küçük, temel gıda ürünleri için üretimde kullanılan ham madde gibi ürünlerin TL cinsinden ithalatının yapılması konusunda kendisinin çok ciddi çalışmalar yaptığını, yazışmalar yapıldığını ve rapor hazırlandığını anlattı.

İş İnsanları Derneği ve Sanayi Odası Derneği üyesi olduğundan bahseden Küçük, şu an gündemde olan ve insan yaşamını etkileyen, asgariye geçinen kişilerin hayatını ise daha da zorlaştırdığını ifade etti.

Küçük, TC ile imzalanan Mali İşbirliği Protokolü’ne değinerek, döviz artışının önüne geçmek için bu protokolün kullanılabileceğini ve kurların sabitlenmesiyle önceki ithalat ele alınarak, Mali İşbirliği Protokolü’ne konabileceğinden bahsetti.

Ekmeğe yapılan zamma değinen Küçük, fiyatların pahalılaşmasının nedeninin sadece un değil paketleme için kullanılan ambalajın fiyatının artmasından da kaynaklandığına dikkat çekti.

TÜM DÜNYADA EKONOMİ YÜZDE 35 DARALDI

Öte yandan, gemi ulaşımında kullanılan mazot fiyatında meydana gelen artış nedeniyle de bunun ürün fiyatlarına yansıdığını aktaran Küçük, gıda ve sağlık ürünlerine artan talep nedeniyle konteynercilik sisteminin de kapandığını, gemi seferlerinin arttığını söyledi.

Küçük, tüm dünyada ekonominin yüzde 35 daraldığı bilgisini vererek, pandemi nedeniyle risk grupları arttığı için sigortalama bedeli, gümrük vergileri ve işçilik fiyatlarının artmasının gemi fiyatlarını artırdığını belirtti.
Ham madde talebinde de artış olduğuna değinen Küçük, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İnsan yaşamını etkileyen şeyler stoklanmaya gidiliyor. Çin, Hindistan, ABD gibi ülkeler gıda ürünlerini stoklamaya başladı. Özellikle ihracat yapan ülkelerde bu oran yüzde 130 civarında arttı. Buna bağlı olarak bundan yararlanmak isteyen ülkeler büyük siparişler vermeye başladı. Bu da daha çok parası olan mal alır durumuna döndü. Bir de TC’deki firmalar arz ve talebi karşılayabilmek için üretebilecekleri kadar malzeme tutabiliyorlar. PVC ve damacana fiyatları 65 – 70 TL oldu. Bardak su, karton yapısı, stretch ürünleri fiyatları da artışa uğradı. Bunu nasıl minimize edebiliriz? Bu dönemde bu mümkün değil.”

BİR ZAM DA AKARYAKITA! Haberi okumak için linke tıklayınız:

https://giynikgazetesi.com/bir-zam-da-akaryakita/

TÜP GAZA ZAM ELEŞTİRİLDİ Haberi okumak için linke tıklayınız:

https://giynikgazetesi.com/barcin-tup-gaza-zammi-elestirdi/

EKMEĞE YÜZDE 25 CİVARINDA ZAM GELİYOR Haberi okumak için linke tıklayınız:

https://giynikgazetesi.com/ekmege-yuzde-25-civarinda-zam-geliyor/

Diğer Haberler

Başa dön tuşu