GenelKıbrısManşetSiyaset

Su yaşamsal önem taşıyor

“İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenledi

“İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenledi

CTP) Ekoloji ve Çevre Komitesi’nin düzenlediği çalıştayda iklim değişikliğinin su sorunu üzerindeki etkisi ele alındı

BİLİMİN ÖNEMİ VURGULANDI

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Ekoloji ve Çevre Komitesi, “İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenledi. CTP’den verilen bilgiye göre, Girne’de Dome Otel’de yer alan çalıştayın açılışında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bilimin önemine işaret etti ve “Kısa, orta ve uzun vadeli planları hayata geçirmek, yaşamsal önemdedir” ifadelerini kullandı. Ekoloji ve Çevre Komitesi adına Çevre Mühendisi Nilden Bektaş Erhürman yaptığı açılış konuşmasında, iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemlerin önemine işaret etti. Hasan Saprten’in moderatörlüğünü yaptığı çalıştaya, Erhürman yanında, CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı.

ÇALIŞTAYDA NELER VARDI?

Çalıştayda, “İklim Değişikliğinin Hava Olaylarına Etkisi ve Yağış Rejimleri” başlıklı panelde, Meteroloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altunç sunum gerçekleştirdi. “Yüzey Sularının Yarattığı Sel Baskınları ve Taşkın Planları” başlıklı ikinci panelde Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ sunum yaptı. “Yer Altı Su Kaynakları ve Su Rezervlerinin Durumu” başlığıyla ise Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Necdet sunumunu gerçekleştirdi. Çalıştay, “İklim Değişikliğinin Hava Olaylarına Etkisi ve Yağış Rejimleri”, “Yüzey Sularının Yarattığı Sel Baskınları ve Taşkın Planları” ve “Yer Altı Su Kaynakları ve Su Rezervlerinin Durumu” başlıklarıyla yapılan odak grup çalışmalarıyla son buldu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEORİ DEĞİL, GERÇEK

Ekoloji ve Çevre Komitesi adına Çevre Mühendisi Nilden Bektaş Erhürman yaptığı açılış konuşmasında, iklim değişikliğinin teori değil, bir gerçek olduğuna işaret etti. Bektaş, Kıbrıs adasının, iklim değişikliğine etkisinin az olduğunu, buna karşın en fazla etkilenecek ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. “Ada ülkesiziyiz, Doğu Akdeniz’in tam ortasındayız ve etkileri bizler için yıkıcı olacak” diyen Bektaş, dünya ölçeğinde de durumun aynı olduğunu vurguladı. İklim değişikliğine karşı, hukuki, idari, politik, teknik alt yapının güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Bektaş, “Şehirlerimizi buna göre hazırlamamız gerekiyor” dedi. Ülkede doğal kaynakların zaten az olduğunu vurgulayan Bektaş, 50 yılı aşkın bir süredir su krizi yaşayan ülkede var olan suyun %70-75’inin tarımda kullanıldığını anlattı. Bektaş, tarımda kullanılan suyla ilgili 50 yıldır politika olmamasını eleştirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu