DünyaManşet

Suudi Arabistan ilk kadın astronotunu uzaya gönderdi!

SpaceX'in Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracı, ABD'nin Florida eyaletinde Cape Carnaval'daki Axiom Space'den,Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldı.

Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracı, ABD’nin Florida eyaletinde Cape Carnaval’daki Axiom Space’den,Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı.

4 kişilik bir ekibin bulunduğu Dragon uzay aracında Suudi Arabistan’ın ilk astronotlarından Rayyanah Barnawi ve Ali AlQarni de yer aldı.

UZAYA GİDEN İLK KADIN SUUDİ
Suudi Arabistan’ın haber kanalı El-İhbariye’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, Karni ile Bernavi’nin de içinde bulunduğu uzay mekiğinin fırlatıldığı ve Uluslararası Uzay Üssüne doğru hareket ettiği aktarıldı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA, Karni ile Bernavi’nin uzay yolculuğu için yaptığı hazırlıkların tamamlandığı bildirilmişti.
Rayyanah Barnawi, böylece uzaya giden ilk Suudi kadın unvanını da aldı.

14 ÖNCÜ BİLİMSEL DENEY GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Suudi Arabistan Uzay Kurumu, geçen yılın eylül ayında, “2030 Vizyonu” kapsamında bir uzay programının başlatıldığını duyurmuştu. Bununla uzay sanayi sektöründen istifade etmek ve bu alandaki araştırmalara katkıda bulunmanın amaçlandığı belirtilmişti.

Uzay mekiğinin yılın ikinci yarısında ABD’den hareket edeceği aktarılırken, program kapsamında Meryem Firdevs ve Ali el-Gamdi adlı astronotların da uzay araştırmaları konusunda eğitim görecekler.

Astronotlar Uzay İstasyonu’nda 8 gün geçirecek. Görev toplamda 10 gün sürecek. Uzay İstasyonunda 14 “öncü bilimsel deney” gerçekleştirecek astronotlar, görev süresince canlı yayın üzerinden 12 bin Suudi öğrenciye de eğitim verecek.

Rayyana Barnawi Kimdir?
Rayyana Barnawi, 33 yaşında bir biyomedikal araştırmacıdır ve yaklaşmakta olan Suudi Arabistan uzay misyonunun bir parçası olacaktır. Barnawi, lisans eğitimini Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden Biyomedikal Bilimler (ReGD) alanında tamamladı. Yüksek lisansını Riyad’daki Alfaisal Üniversitesi’nden Biyomedikal Bilimler alanında yaptı. Barnawi, kanser kök hücre araştırmalarında dokuz yıldan fazla deneyime sahiptir. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevi sırasında kendi alanına giren deneyleri yürütmekten sorumlu olacak.

Fılatma başarıyla gerçekleşti: Uzaya giden ilk Suudi kadın oldu - 2

Fılatma başarıyla gerçekleşti: Uzaya giden ilk Suudi kadın oldu - 4
Fılatma başarıyla gerçekleşti: Uzaya giden ilk Suudi kadın oldu - 6

Diğer Haberler

Başa dön tuşu