KıbrısManşet

Tabipler Birliği Başkanı alınması gereken tedbirlere dikkat çekti

Koronavirüse karşı alınan kararların 1 Mart itibari ile sona ermesi ve yeni kararların Bakanlar Kurulu tarafından açıklanması beklenirken Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut alınması gereken tedbirlere dikkat çekti.

GIYNIK’a konuşan Gürkut, Kademeli açılmanın toplum sağlığı için doğru bir karar olacağını vurguladı ve ekledi: İlk açılmayla birlikte vaka artışının ne kadar etkilendiğin hesaplayıp ikinci aşamanın planlanması gerekir.”

Bakanlar Kurulu korona virüse karşı alınacak önlemler ve yeni kararları görüşmek üzere bugün toplandı.  Son alınan kararların süresinin dolması nedeniyle yeni kararlar tartışılacak ancak Bakanlar Kurulu toplantısından çıkacak kararlarda açılmayan sektörlerde açılıp açılma olmayacağını beklerken diğer yandan hekimler ise toplum sağlığını ön planda tutmalıyız çağrısında bulundu.

AÇILMANIN İKİNCİ AŞAMASI ÇOK İYİ HESAPLANMALI

Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, salgınla mücadele kademeli açılmanın daha başarılı sonuçlar vereceğine inanç belirterek şunları söyledi: “Kademeli açılmanın gerçekleştirilmesi ve toplum içindeki hastalığın sınırlandırılması içinde sistemli, yüksek kapasiteli tarama yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kapanma döneminde açık olan sektördeki kişilerin hem de açılmayla birlikte dışarı çıkan kişilerin sistemli bir şeklide taranması lazım.”

Kapanmanın ardından gelişen süreçle birlikte kısmen açılmamızın ardından çıkan verilerin incelenmesi ve hesaplanması gerektiğini kaydeden Gürkut” Açılmanın ikinci aşaması verilerin hesaplanmasından sonra gerçekleşmeli. Kapalı kalan sınırlı alanlar kalsa da özellikle restoranların paket servisinin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü maske- mesafe kurallarını koruyamadığımız noktalar buralar.   Bunları açacak kadar hastalık kontrol altında mı? Hala daha yerel vakalarımız var. Temasların artması durumunda bu vakaların artabileceğini görüyoruz” dedi.

 

UZUN ZAMANDIR KAPALIYIZ, ARTIK AÇILALIM DİYE DEĞİL VERİLERE GÖRE HAREKET ETMELİYİZ

Hastane, yoğun bakım ve yatak kapasitelerinin de durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini aktaran Gürkut, vaka artması durumunda alt yapımının ne kadar elverişli olduğunun tespit edilmesi ve doluluk oranının hesaplanması gerektiğine dikkat çekti.

Diğer yandan uzun zamandır kapalıyız, artık açılalım algısıyla hareket edilmemesi gerektiğini ifade eden Gürkut, “Artık vakti geldi kaç zamandır kapalı diye değil tamamen salgının toplum içindeki yaygınlığı baz alınarak, sağlık kapasitemiz üzerindeki yük baz alınarak ne kadar açılabileceğimizin, verilerin açılma da bize nereye kadar izin verdiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Üniversitelerde yüz yüze eğitim hazırlığına da dikkat çeken Gürkut, “Dünyada yükseköğretim seviyesinde uzaktan eğitim devam ediyor. Başka ülkelerde yüz yüze eğitim yükseköğretim bazında hedef alınmış değil. Aşılanmanın da düşük bir ülke olduğunu düşünürsek bu durum bizim için yeni bir risktir” dedi ve karantina otellerinde denetimin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu