KıbrısManşetToplum

Taçoy: “Eşel Mobil Sistemi’nin verilebilmesi TC’den gelecek olan katkı ile yapılabilir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, şuanda elde olan veriler ile Eşel Mobil Sistemi’nin 3-4 aya indirilmesinin uygulama noktasının tartışılacağına vurgu yaparak, “Eşel Mobil Sistemi’nin 4 ayda bir verilebilmesi Türkiye’den gelecek olan katkı ile yapılabilir” dedi

Ekonomik gelişmeleri Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ile bir kenara bıraktıklarını söyleyen Taçoy, “Ekonomik gelişmenin beklemesi gerektiği kararını ürettik ve deprem felaketi konusu ile ilgilendik” dedi.

Mayıs ayına girerken ekonomik gelişmeler ile ilgili birçok tartışma konusu olduğunu ve bunları geliştirdiklerini ifade eden Taçoy, “Depremin olması ve Türkiye’deki seçimler ile neler beklediğimizi tahmin eder konumdayız” şeklinde konuştu.

Taçoy, “Bunların hepsini birleştirip piyasalarda sıkışıklık yaratmamak için bazı düşüncelerimizi geliştirdik” diyerek yakın zamanda çalışmalarını bitireceklerini söyledi.

“EŞEL MOBİL SİSTEMİ’NİN 4 AYDA BİR VERİLEBİLMESİ TÜRKİYE’DEN GELECEK OLAN KATKI İLE YAPILABİLİR”

Eşel Mobil Sistemi’nin 3-4 aya indirilmesi konusuna işaret eden Taçoy, “Eşel Mobil Sistemi’nin 4 ayda bir verilebilmesi Türkiye’den gelecek olan bir katkı olursa yapılabilir” dedi.

“HAYAT PAHALILIĞINI VERİRSEK ASGARİ ÜCRETİ DE EŞ ZAMANLI YÜKSELTMEK GEREKİR”

Şuanda elde olan veriler ile Eşel Mobil Sistemi’ni 3-4 aya indirilmesinin uygulama noktasının ise tartışılacağına vurgu yapan Taçoy, “Hayat pahalılığını verirsek asgari ücreti de eş zamanlı yükseltmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Asgari ücreti yükseltmenin ise ülke ekonomisini yüzde 87 temsil edecek kesime hitap edeceğini kaydeden Taçoy, “Artırdığımız zaman vatandaşın satın alma gücü artar ama diğer taraf asgari ücreti vermekte zorlanacak” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEYEN KİŞİ BEN DEĞİLİM”

Taçoy, alma verme dengesi kurmaya çalıştıklarının altını çizerek, asgari ücreti belirleyen kişinin kendisi olmadığına dikkat çekti.

Asgari ücret 1480 TL olabilir şeklindeki açıklamasından bahseden Taçoy, “Rakam verme sebebim bana gelen sorunun ‘hayat pahalılığı verilirse asgari ücret ne olacak’ şeklinde olmasıydı bu yüzden o cevabı verdim” dedi.

Taçoy ayrıca, çağ atlayıcı bir tavırla sigortaların gelirlerini de artırması gerektiğini ve insanlara güven sağlaması gerektiğini söyledi.

“ÇIKARDIĞIMIZ AF MECLİSTEN GEÇERSE GERİYE DÖNÜK TAHSİLATLARIMIZI ALACAĞIZ”

Devletin ihtiyaç sandığına borcu olduğunu dile getiren Taçoy, almaya çalıştıklarını belirterek, “Belediyelerden, kurumlardan da epey alacağımız var… Bir af çıkardık mecliste tartışılacak ve komiteden geçerse genel kurula gelecek bu affı kullanarak bazı tahsilâtları geriye dönük olarak yapacağız” ifadelerini kullandı.

Genç yatırımcılar için yaptıkları teşvik paketlerine değinen Taçoy, “Bizim 40 yaşına kadar ki genç yatırımcılarımız için 4 yıllığına sosyal yatırım primlerinin yüzde 50 sini ödediğimiz bir paketimiz var” diyerek böyle kişilerin başvuru yapması için çağrıda bulundu.

Bunun genç işsizliği ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir teşvik olduğunun altını çizen Taçoy, “Engelliler eğer çalışıyorsa asgari ücret netinin yüzde yüzünü alacak ve bende asgari ücretinin üzerine  4.500 TL vereceğim” şeklindeki açıklamasını yaptı.

İşsizlik oranının da sağladıkları paketler ile gittikçe azaldığını belirten Taçoy, bunların kredilerle ilgili birçok çalışmayı ortaya koyduklarını kaydetti.

“EMEKLİLİK YAŞINDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Emeklilik yaşında bir değişiklik olmadığının altını da özellikle çizen Taçoy, “Yaşın yükselmesi işe girecek olan sayısını azaltır” diyerek, Sayıştay Başkanı Osman Korahan için mahkemelerdeki yaşa uygunluk getirildiğini ve sadece kurumsal aklın devamlılığından dolayı yapıldığını söyledi.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU İLE RAKAM İÇİN DEĞİL SİSTEM TARTIŞMAK İÇİN TOPLANTI YAPACAĞIM”

Taçoy, “Önümüzdeki hafta muhakkak bir gün Asgari Ücret Komisyonu ile rakam için değil sistem tartışmak açısından toplantı yapacağım” diyen Taçoy, ırkçı bir insan olmadığını ama bu ülkedeki dili, kültürü bilmeyen insanların ülkeye gelmesinin daha az olmasını talep ettiğini ve bunlar için ayrı politikalar çizmenin zamanı olduğunu düşündüğünden bahsetti.

25 Haziran’da yapılacak olan seçimler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Taçoy, “Ara seçim yapılana kadar neden yapmadınız mevzusu vardı şimdi ise neden ara seçim yapıyorsunuz eleştirisi var” şeklinde konuştu.

Taçoy, 49 tane milletvekili olduğunu ve hepsinin ada genelinde seçildiğini ifade ederek 50. Milletvekilinin de aynı şekilde seçilmesi gerektiğini dile getirdi.

“SEÇİMİN ADA GENELİNDE YAPILACAK OLMASI UBP KARARI DEĞİL ANAYASA KARARIDIR”

Taçoy, “Anayasaya uyun dediler uyuyoruz şimdi de bunun için eleştiriyorlar… Seçimin ada genelinde yapılacak olması UBP kararı değil anayasa kararıdır” dedi.

“DİĞER PARTİLER BAŞMAN GİBİ BİR RAKİP BULAMAYACAKLAR”

UBP Milletvekili adayı Ali Başman’ın ise çok değerli bir aday olduğunu ve diğer partilerin bu isim gibi bir rakip bulamayacaklarını kaydeden Taçoy, “Eşdeğer bir aday bulmakta zorluk çekecekler. UBP’nin adayının seçimleri kazanma şansı çok yüksektir ve bence kazanacak” ifadelerini kullandı.

“Biz herkesin şikâyetlerini alıyoruz gidermek için elimizden her geleni yapıyoruz” diyen Taçoy, UBP’nin bir seçim partisi olduğunu ve bundan kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini kaydetti.

Taçoy konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Türkiye’de yaşanan bir seçim var ve buna hepimiz odaklandık, Türkiye’deki seçime finansal olarak müdahaleler yapıldı ve yapılmakta… Dış mihrapların yapmış oldukları var, yatırım araçlarını ortadan kaldırmak gibi şeyler gündeme gelebilir. Ancak buna benzer olaylar diğer ülkelerde de yaşandı, buna benzer bir örnek Macaristan’da oldu. Ama bir yıl içinde yeniden toparlandılar. Oynanan oyun hoş bir oyun değil. İyi olan kazansın diyorum”

(Kıbrıs Postası)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu