DünyaManşetToplumTürkiye

Tahıl koridoruyla ilgili ilk toplantı Moskova’da gerçekleştirildi

Karadeniz’de açılması planlanan tahıl koridoruyla ilgili ilk toplantı Moskova’da gerçekleştirildi. Olumlu havada geçen toplantı sonrası ilk yabancı gemi olarak Türk gemisi Mariupol limanından ayrıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gıda krizinin çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve verdiği direktif kapsamında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında kurulan “kırmızı hat” diplomasisi olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Bu kapsamda, gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı’nda kalan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakların Türkiye’ye emniyetle ulaşımı gibi konuları ele almak üzere Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir askeri heyet dün Rusya’ya gitti.

“Kırmızı hat” diplomasisi kapsamında görevlendirilen Türk ve Rus generaller başkanlığındaki askeri heyetlerin başkent Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme “yapıcı ve oldukça olumlu havada” geçti.

4’LÜ TOPLANTI PLANLANIYOR

Başta tahıl yüklü ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesinin ele alındığı toplantıda, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında görüşmelerin yapılmasına yönelik bir anlayış oluştu.

Bu kapsamda Ukrayna ve BM tarafı ile görüşmeleri müteakip gelecek haftalarda Türkiye’de dörtlü olarak bir araya gelmesi bekleniyor.

TÜRK GEMİSİ UKRAYNA LİMANINDAN AYRILDI

Öte yandan Moskova’daki görüşme ilk somut sonucunu da verdi. Uzun süren toplantının bitiminden sadece birkaç saat sonra, günlerdir bekleyen Türk kuru yük gemisi Ukrayna limanından ayrıldı.

“Azov Concord” isimli Türk gemisi Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi oldu.

26 Mayıs’ta Rusya Savunma Bakanlığı, Bulgaristan’dan Tsarevna, Dominik Cumhuriyeti’nden Azburg, Liberya’dan Smarta, Panama’dan Blue Star, Türkiye’den Azov Concord, Jamaika’dan Lady Augusta ismindeki 6 yabancı kuru yük gemisinin Mariupol limanında beklediğini duyurmuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu