KıbrısManşetSiyaset

Talat: Türkiye pervasızca müdahale ediyor

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Eskiden gazeteciler, AB’den yetkililer Maraş’a girip gözlem yapmak istediklerinde geri çevirirdik. Çünkü utanırdık. Ne kapı, ne de pencere kaldı. Her şey ganimetlendi” dedi, “Şimdi biz o yıkıntıların içine gidip piknik yapıyoruz. Dünyaya ‘aha biz böyleyiz’ diyoruz. Ne ayıp, ne tuhaf şey” ifadelerini kullandı.

“SİYASETE GÜVENSİZLİĞİN NEDENİ, TÜRKİYE’NİN KKTC DEMOKRASİSİNE PERVASIZCA MÜDAHALE ETMESİDİR”

Ülke siyasetine olan güvensizliğin nedeninin “Türkiye’nin KKTC demokrasisine pervasızca müdahale etmesi” olduğunu söyleyen Talat, “Bunun kesinlikle engellenmesi gerek” şeklinde konuştu.

Talat, “Türkiye, istediği noktada seçim yasaklarımızı delecek kadar demokrasimize müdahale edebiliyorsa; özgün, egemen eşitlikte bir devlet yapısı yoktur demektir” ifadelerini kullandı.

“GEÇMİŞTE DE MÜDAHALELER OLUYORDU AMA BU ŞEKİLDE İLK DEFA OLDU”

Geçmişte de Türkiye’nin KKTC’deki seçimlere, iç işlerine zaman zaman karıştığını ifade eden Talat, “Ama bu ölçüde açık ve pervasız bir şekilde müdahale hiç olmamıştı, bu ilk defa oldu” dedi.

“TEKNOLOJİK ARAÇLAR, YSK’NIN YASAKLARINI MÜMKÜN KILMIYOR”

Geçmişte teknolojik araçların bu denli ileride olmadığını, bu nedenle müdahalelerin; televizyon ve Türkiye’nin buradaki temsilcileriyle yapıldığını kaydeden Talat, “İstemedikleri siyasi partileri eleştiren, suçlayan, hakaret eden programlar yayınlıyor ve seçim yasaklarını deliyorlardı. Ancak o zamanlar bu yayınları YSK’nın durdurma imkanı vardı. YSK, talimat verip programı durduruyordu ama şimdi bu da imkansız. Teknolojik araçlar yasakları mümkün kılmıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE YETKİLİLERİ, BU ADANIN DEMOKRASİSİNİ KABUL ETMELİ…”

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, “Yapılması gereken; Türkiye yetkililerinin, bu adanın özgün demokrasisine, buradaki demokratik faaliyetlere karışmamayı kabul etmesi gerek. Bunu da sağlayacak olan bizim siyasetçilerimizdir” dedi.

“MARAŞ’I GÖZLEMLEMEK İSTEYEN GAZETECİLERE İZİN VERMİYORDUK, ÇÜNKÜ UTANIYORDUK”

15 Kasım’da, Kapalı Maraş’ın ziyarete açılan noktasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yapacağı piknik ile ilgili konuşan Talat, şöyle devam etti:

“Eskiden gazeteciler, AB’den yetkililer Maraş’a girip gözlem yapmak istediklerinde geri çevirirdik. Çünkü utanırdık. Ne kapı, ne de pencere kaldı. Her şey ganimetlendi. Mermerler bile söküldü. Kamyon kamyon mal taşındı, 1970’lerde Maliye’de satıldı. Yeni arabalar, yeni mobilyalar… Eskiler bile ganimetlendi. Şimdi biz o yıkıntıların içine gidip piknik yapıyoruz. Dünyaya ‘aha biz böyleyiz’ diyoruz. Dark Turizm yapıyoruz… Ne ayıp, ne tuhaf şey! Benim anladığım kadarıyla utanç duygularımız da değişti…”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu