DünyaKıbrısManşet

Taliban: Afganistan’da savaş bitti

ABD liderliğindeki güçler ayrılırken ve Batılı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmek için çabalarken, Taliban Kabil'deki başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirmesinin ardından Afganistan'daki savaşın bittiğini ilan etti.

ABD liderliğindeki güçler ayrılırken ve Batılı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmek için çabalarken, Taliban Kabil’deki başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirmesinin ardından Afganistan’daki savaşın bittiğini ilan etti.

Sözcü Muhammed Naim, Al Jazeera TV’ye verdiği röportajda Taliban’ın tecritte yaşamak istemediğini söyledi.

Grubun kadınların ve azınlıkların haklarına ve şeriat hukuku kapsamındaki ifade özgürlüğüne saygı duyacağını söyledi.

Bugün Afgan halkı ve mücahitler için harika bir gün. 20 yıldır emeklerinin ve fedakarlıklarının meyvelerini gördüler” diyen Naim, “Tanrıya şükür, ülkede savaş bitti.” ifadelerini kullandı.

Taliban’ın yabancı ülkelerle barışçıl ilişkileri kurmak istediğini söyleyen sözcü, “Bütün ülkelerden ve kuruluşlardan sorunların çözümü için bizimle birlikte masaya oturmalarını istiyoruz” dedi.
Gani’nin kaçışının beklenmedik olduğunu belirten Naim, “yakınlarının bile bunu beklemediğini” söyledi ve ekledi: “Tüm Afgan figürleriyle diyalog kurmaya hazırız ve onlara gerekli korumayı garanti edeceğiz.

Afganistan’a müdahale etmemek karşılığında başkalarının işlerine karışmama politikasını benimseyeceğiz.

Yabancı güçlerin başarısız deneyimlerini Afganistan’da bir kez daha tekrarlayacağını düşünmüyoruz” dedi.

Bu açıklamalar pazar günü, Taliban’ın Kabil’e girmesi, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin kan dökülmesini önlemek istediğini söyleyerek Afganistan’dan ayrılması ve Amerika’nın büyükelçiliğini boşaltması da dahil olmak üzere birçok önemli olaydan saatler sonra geldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu