Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Tam da Anastasiadis’in beklediği gibi

Anastasiadis’in Kıbrıs’ta federal çözüm ekseninde bir çözüme de aslında sıcak bakmadığı ve tamamen zamana oynadığı herkesin malumu. Dolayısıyla mevcut durumun devamı Kıbrıslı Rumlara uluslararası alanda güç katmaya devam ederken, Kıbrıslı Türkleri de olduğundan daha çok görünmez kılacak. Nitekim de bugün sürüklendiğimiz akıbet tam da budur

Rum Lider Nikos Anastasiadis,

“İşgal altındaki vatanımız ayrı bir varlık değil ki tavsiye alabilelim” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Lübnan ile İsrail arasında varılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için olumlu bir emsal teşkil edebileceği açıklamasına karşılık Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, KKTC’nin “ayrı bir varlık olmadığını, bu nedenle böyle bir tavsiye alamayacaklarını” savundu. Peki bu doğru bir düşünce mi?

Konunun birden fazla boyutu var.

Birincisi Kıbrıs’ta normal koşullar yok.

Dolayısıyla ortada çözümlenemeyen siyasi ve hukuki bir sorun mevcut.

Bu sorun tarafların tutumu yüzünden bir türlü çözülemedi. Görünen o ki yakın zamanda da çözülme olasılığı yok.

Haliyle ortada böyle bir durum var iken Anastasiadis’in Kıbrıs’ı bir bütünlük içinde addetmesi ve ayrı bir varlık yok tanımlaması dayanaktan yoksundur. Zira Kıbrıs’taki mevcut koşullar içinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türklere yönelik temsiliyet yetisi karşılıklı olarak yok.

Varız ama yokuz gibi bir durum reva görülüyor bizlere.. Elbette bu duruma gelmemizin nedeni  tarafların karşılıklı tavrı ile oldu. Sorunun tek bir tarafı yok o yüzden!

Dün Rum tarafının, Başkan Anastasiadis’in ve garantör Yunanistan’ın  yaklaşımı, bugün ise garantör Türkiye ve Kıbrıs Türk otoritesinin tavrı süreci çıkmaza sürüklemiştir.

Ve maalesef geldiğimiz günde süreç Kıbrıslı Türklerin aleyhine doğru ivme kazanmıştır.

Rum tarafının ve Anastasidis’in soruna ilişkin beklentilerini neredeyse karşılar duruma geldi bu süreçte garantör Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk otoritesinin temelsiz öngörü politikası..

Peki ama neden?

Anastasiadis’in Kıbrıs’ta federal çözüm ekseninde bir çözüme de aslında sıcak bakmadığı ve tamamen zamana oynadığı herkesin malumu. Dolayısıyla mevcut durumun devamı Kıbrıslı Rumlara uluslararası alanda güç katmaya devam ederken, Kıbrıslı Türkleri de olduğundan daha çok görünmez kılacak. Nitekim de bugün sürüklendiğimiz akıbet tam da budur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu