EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Taraflar, ayrı tellerden çaldı

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun dünkü ilk tur toplantısında görüş ayrılıkları hemen kendini gösterdi

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun dünkü ilk tur toplantısında görüş ayrılıkları hemen kendini gösterdi.

 İLK TOPLANTI
Asgari Ücret Saptama Komisyonu yeni asgari ücreti belirlemek üzere dün toplandı. İlk turun yapıldığı toplantıda taraflar arasında görüş ayrılıkları hemen kendini gösterdi. Toplantıda devlet tarafını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, işçi tarafını Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işveren tarafını da Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun temsil etti. Ülkede halen asgari ücret brüt 18 bin 103; net 15 bin 750 TL olarak uygulanıyor. İşçi tarafı açlık sınırı ile yoksulluk sınırına işaret ederek, yeni ücretin buna göre belirlenmesini isterken, işveren tarafı bu sınırlara inanmadığını beyan ediyor.

OYBİRLİĞİ TEMENNİSİ
Bakan Sadık Gardiyanoğlu toplantıda, yeni asgari ücretin herhangi bir siyasi popülizme kurban edilmeden, gerçek veriler üzerinden belirlenmesini diledi. Gardiyanoğlu, “En büyük temennim tartışmalı değil, oybirliğiyle yeni asgari ücretin açıklanmasıdır” dedi. Sendikaların Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için toplantı istediğini savunan Gardiyanoğlu, hem çalışan hem işveren gözüyle bakabilen bir bakan olarak masada bulunduğunu kaydetti. “Asgari ücretteki hayat pahalılığı ne %25’tir ne de %48.5’tir” diyen Gardiyanoğlu, halkın daha raht yaşayabileceği, daha müreffeh olacağı ve işverenin de korunacağı bir ücrete işaret etti.

ASGARİ ÜCRET/ASGARİ VİCDAN
İşçi temsilcisi Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “bir düzeltme yaparak” 2024’ün ilk asgari ücreti için değil, 2023’ün üçüncü ücreti için toplantı çağrısı yaptıklarını hatırlattı. “Gerçekler doğrultusunda yaşamalıyız ancak, maalesef bugüne kadar gerçekler göz ardı edildi” diyen Serdaroğlu, “Asgari ücret masasında önce biraz asgari vicdan olacak” diyen Serdaroğlu, “Zenginliğe zenginlik katmak doğru bir yaklaşım değil” eleştirisinde bulundu. Serdaroğlu, Hür-İş olarak belirledikleri yoksulluk sınırının 45 bin 160 TL olduğunu kaydetti. Bakan’ın oybirliği çağrısına destek veren Serdaroğlu, Maliye Bakanlığı’nın öngördüğü %48.5’lik oranın %50’ye yuvarlanmasıyla bunun sağlanabileceğini vurguladı.

%48.50 RAKAMI AFAKİ
İşveren temsilcisi Metin Arhun ise asgari ücretin çok fazla gündemde tutulmasından hoşlanmadıklarını ve bunun ülkeye zarar verdiğini iddia etti. Maliyenin %48.5’lik rakamına “afaki” diyen Arhun, iş camiası ve üretim sektörlerinin bu nedenle ciddi bir sıkıntıya girdiğini, bütün işletmelerin %50 artış gelecekmiş gibi ücretleri, maliyetlerine koyup, ona göre fiyatlandırma yaptıklarını itiraf etti. Metin Arhun, hayat pahalılığının %67 civarında olduğunu, %30 kusurunun Temmuz’da verildiğini, kalanın ise yeni ücrete yansıtılacağını söyleyerek, “Faizin faizi gibi, artışın da artışını vermeyeceğiz. Maaşın kaybını vereceğiz” dedi. Arhun, açlık sınırının asgari ücretle mukayesesinin gerçekçi olmadığını savundu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu