KıbrısManşet

Tarihi Kennedy Caddesi’nin ismi değiştirildi

Kapalı Maraş’ın simgelerinden olan tarihi Kennedy Caddesi’nin adı Semih Sancar Caddesi olarak değiştirildi. 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında TC Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Semih Sancar’ın isminin Maraş’ta bir caddeye verilmesi bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı

Kapalı Maraş’ın simgelerinden olan tarihi Kennedy Caddesi’nin adı Semih Sancar Caddesi olarak değiştirildi. 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında TC Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Semih Sancar’ın isminin Maraş’ta bir caddeye verilmesi bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı.

Maraş’ın sahil şeridinin, asker kontrolü altında yurttaşların ziyaretine açılmasının ardından, tarihi isimler de değiştirilmeye başlandı. Maraş bölgesinin simge caddelerinden biri olan Kennedy Caddesi’nin ismi, dün Semih Sancar Caddesi olarak değiştirildi.

Semih Sancar, 1974 yılında TC Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmekteydi. Atılan bu adım, bazı kesimler tarafından provokasyon olarak da nitelendirildi.

Araştırmacı Gazeteci Yazar Mete Hatay, konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Maraş’ı ziyarete açıp, bugün de Konya’dan gelen bisikletleri devreye sokup, eski sahiplerine mallarını geri vereceklerini ama önce sokaklarda insan ve çocuk seslerinin tekrar duyulmasını istediklerini açıklamış, iyi sıhhatte olsun Elçi bey. Bunu duyunca çok sevindim. Ama bugün yine medyada dönen diğer bir habere göre 1974’ten kalan Maraş’taki Kennedy Caddesi ismini de 1974 Harekatının ünlü paşası Semih Sancar olarak değiştirmişler.

Bu bana Türkiye’nin artık gelenek halini almış tepkisel cadde ismi değiştirme alışkanlığını hatırlattı. Örneğin İstanbul’da Patrikhanenin bulunduğu caddeye verilen isim gibi. Dr. Sadık Ahmet Caddesi. Herhalde herkes bu ismi biliyordur. Patrik’e Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığı hatırlatıp rehine olduklarını mı ima etmek istiyorlar. Onlara birşey olursa haliniz zor der gibi.

Kısa bir süre öncesine kadar caddenin adı Ali Paşa Caddesi’ydi. O da mı kim ? 1821’de Patrik Gregorios’u kapının önünde asan Sadrazamın ta kendisiydi. Fazla uzağa gitmeyelim. 2018’de Birleşik Arap Emirliği Dış İşleri Bakanı Osmanlı Paşalarından Fahrettin Paşa’ya hırsız dediği için Ankara’da BAE büyükelçiliğinin bulunduğu cadde Fahrettin Paşa caddesi yapmadılar mı?

Ya da Afrin operasyonuna karşı çıkan ABD’ye bozulup ABD büyükelçiliğinin bulunduğu caddenin adını Zeytin Dalı Caddesi olarak değiştirmeleri gibi. Kennedy caddesinin, Semih Sancar Paşa caddesinin olmasının nedeni Erdoğan’a Aralık ayında tehdit eden Biden’in Başkan seçilmesi mi acaba!

Aklınca ABD’ye mi mesaj gönderiyoruz, yoksa Rum göçmenlere mallarını verirken, sürpriz mi yapmak istemişler daha çabuk dönsünler diye? İşte öylesine bir merak ettim de!”

KAYNAK: Gazedda Kıbrıs

Diğer Haberler

Başa dön tuşu