EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Tarımsal üretimi planlamak şart

Mesarya başta olmak üzere tarıma elverişli diğer üretim alanlarımız üzerinde de planlı çalışmalar yürütmek zorundayız. Aksi halde dünyada yaşananları görmezden gelir, nasıl olsa Türkiye’den bize gelir rahatlığı içinde hareket etmeyi seçersek çok büyük bir hata yapmış oluruz

Küresel anlamda ortaya çıkan gelişmelerle birlikte görüyoruz ki (pandemi, savaş) dünyada gıda ürünleriyle, tarım ürünleriyle ilgili tedarik zincirinde yaşanan zorlu bir süreç var. Global olarak hissedilen bu durumdan ötürü birçok ülke tarımsal alanlarda stratejilerini belirleyerek öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek planlı bir üretim seferberliğine girişti. Zira aklın yolu bunu gerektiriyor. Dolayısıyla mevcut konjonktürde  öncelikleri belirlemek başlı başına bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Her ne kadar da biz bundan bihaber kendi gündemimiz içinde boğulmaya devam ediyor olsak da önümüzde duran gerçekleri görmek anlamak durumundayız.

Yaşananlara bakıldığı zaman ise gıda ve tarımsal üretim alanlarında yaşanan küresel etki tedarik zincirini kısıtlar duruma gelmiştir. Buradan hareketle şöyle bir öngörü ortaya koyarak tespit yapabiliriz.

Nitekim önümüzdeki süreçte de diğer gıda ve tarımsal ürünlerde kıtlık söz konusu olacak. Her şeyden önce bunun farkında olup gerekli önlemleri almamız ihtiyaçtan da öte bir zorunluluk halini almıştır.

Dolayısıyla Tarım Bakanlığı hiç vakit kaybetmeden, Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs ile de temaslar kurarak bu konuda  ortak bir vizyon üzerinde çalışmalar yapmalıdır. Türkiye Tarım Bakanlığı bu konuda ciddi çalışmalar yürütmektedir. Özellikle Konya ve Hatay gibi tarım arazilerinin geniş olduğu bölgelerde planlı üretimi destekleyen politikaları hayata geçirmektedir. Bizim de ülke olarak bu deneyimlerden fayda sağlamamız esasında gerekli iletişim kurularak derhal harekete geçmemiz gerekiyor.

Mesarya başta olmak üzere tarıma elverişli diğer üretim alanlarımız üzerinde de planlı çalışmalar yürütmek zorundayız. Aksi halde dünyada yaşananları görmezden gelir, nasıl olsa Türkiye’den bize gelir rahatlığı içinde hareket etmeyi seçersek çok büyük bir hata yapmış oluruz. Tarım üretimi tüm dünyada olduğu gibi bizde de stratejik bir temel üzerinden ele alınmalıdır. Dolayısıyla hiç vakit kaybetmeden bu konuda süratle organize olup harekete geçmek durumundayız.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu