Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Tatar da dahil 14 üyenin Kıbrıs Pasaportu iptal oluyor!

Maraş'ın yeniden açılımında bağlantısı olan Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs pasaportları iptal edildi.

Çeviri – Meyil AVCAN

Güney Kıbrıs’ta Kabine, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne zarar verdiği görülen bir dizi Kıbrıslı Türk’ün pasaportlarını iptal etmeye karar verdi.

Hükümet sözcüsü Marios Pelekanos, Trodos’taki Cumhurbaşkanlığı konutunda yaptığı üç saatlik kabine toplantısından sonra açıklama yaparak, kararın Kıbrıslı Türk yetkililer ve Maraş’ın açılışında yer alan diğerlerini ilgilendirdiğini söyledi.

Bakan, “Bugünkü oturumda kabine, sözde ayrılıkçı devletin kabinesine katılan veya Maraş’ı açma komitesi üyesi olan bir dizi kişiye Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunu iptal etmeye veya yenilemeyi reddetmeye veya Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu vermemeye karar verdi” dedi.

Raporlar, kararın Kuzey Kıbrıs Türk Lideri Ersin Tatar da dâhil olmak üzere ‘Kabine’nin 10 üyesini ve komitenin dört üyesini ilgilendirdiğini söyledi.

Pelekanos, eylemlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini baltaladığını da sözlerine ekledi: “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik belirli düşmanca eylemler yoluyla, Türkiye’nin BM kararlarını ihlal ederek kapalı Maraş bölgesindeki rejimi değiştirme planlarının uygulanmasını teşvik eden aynı kişilerdir.”

Kabine ayrıca Maraş’ın açılması kararıyla ilgili olarak Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurma kararı aldıklarını ifade ederek, bunun Kıbrıs’ın Türkiye’ye yaptığı ilk başvuru olacağını belirtti.

Pelekanos, kabinenin Başsavcı’dan Türkiye’nin ve ayrılıkçı devletin Maraş’ın kapalı bölgesindeki eylemleriyle ilgili olarak “Yüksek saygın hukuk danışmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda” bir temyiz başvurusunda bulunmasını isteyeceğini söyledi.

Temmuz ayında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda Tatar, Maraş’ın yüzde 3,5’indeki askeri bölgenin kaldırılacağını ve bölgenin Kıbrıslı Rumların geri dönmesi için yeniden açılacağını duyurdu.

Geçen yıl Ekim ayında sahilin bir kısmını yeniden açma kararı almıştı. Temmuz ayının ilerleyen saatlerinde BM Güvenlik Konseyi, Maraş’ı yeniden açma planlarını kınadı ve bölgedeki en son ve önceki eylemlerin derhal geri alınması çağrısında bulundu:

“Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta Türk ve Kıbrıslı Türk liderlerin 20 Temmuz 2021’de çitle çevrili Maraş bölgesinin bir bölümünün yeniden açılmasına ilişkin açıklamasını kınıyor. Güvenlik Konseyi, önceki kararlarına ve açıklamalarına aykırı olan bu tek taraflı eylemlerden duyduğu derin üzüntüyü ifade eder. Güvenlik Konseyi, bu eylem planının derhal geri alınmasını ve Ekim 2020’den bu yana Maraş’ta atılan tüm adımların geri alınmasını talep ediyor. Maraş, ilerleyen Türk ordusunun önünde Ağustos 1974’te Kıbrıslı Rumlar tarafından terk edilmişti. Görünüşe göre kasabayı işgal etmek Ankara’nın planında değildi, bu yüzden sadece Türk subaylarının erişebildiği bir ‘hayalet kasaba’ olarak kaldı.”

BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı (1984), Maraş’ın herhangi bir yerine, sakinleri dışında başkaları tarafından yerleşmeye yönelik her türlü girişimi kabul edilemez buluyor ve bu alanın BM yönetimine devredilmesi çağrısında bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 789 (1992) sayılı kararı ayrıca, 550 sayılı kararın (1984) uygulanması açısından, şu anda Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün kontrolü altındaki alanın Maraş’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu