DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Tatar: Kıbrıs davasında bizim için özlenen bir noktaya geldik

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin daveti üzerine New York’a giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin daveti üzerine New York’a giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek New York temaslarını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarının en önemlisinin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ekibiyle yaptığı ikili görüşme olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs davasında Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle Kıbrıs Türk halkını adına “devletin ve egemenliğin” öne çıktığı özlenen bir noktaya geldiklerini vurguladı.

Tatar, “Orada bizim pozisyonumuzu tekrar anlatma şansı bulduk. Ortaya koyduğumuz yeni siyaset yani Kıbrıs’ta artık federal temelde bir anlaşmanın netice vermeyeceğini kendisi de genel sekreter olarak Crans Montana’da bunu yaşadı ve detaylarını biliyor. Artık egemen eşitliğe dayalı, yanyana yaşayan iki devletin işbirliği ile ancak Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olabileceğini kendisiyle bir değerlendirme fırsatı bulduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapılan toplantının eşitliğin sürdürülmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Egemen eşit ve kendi halkını yönetebilen bir devlet yapısını kimsenin görmezden gelmemesi gerektiğini söyleyen Tatar, “BM Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması bizim sesimiz ve gücümüz olmuştur” dedi.

Tatar, egemen eşitliğe dayalı, yanyana yaşayan iki devletin işbirliği ile ancak Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olabileceği noktasında verdikleri mücadelenin, söz konusu toplantıda seslendirildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar “Yeni siyaset Türkiye Cumhuriyeti tarafından destekleniyor. Bu bizim pozisyonumuzu güçlendiriyor” dedi.

Tatar, şunları ekledi:

“Kıbrıs’ta iki taraflı teknik komite çalışmalarında bizim siyasetimizin teknik anlamda yetki kuzey ve güneydeki devletten alınarak yukarıya yetki devri yapılmaktadır dolayısıyla teknik komite çalışmalarına önem vermesi noktasında da genel sekreterle yaptığımız değerlendirmede bu çalışmaya destek verebileceğini ifade etti.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler üst düzey yetkilisi Jane Holl Lute’un görevinden ayrıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“BM yeni bir özel temsilci atama durumundadır. Biz Lute’un yetkilerinin dışına çıkmamak kaydı ile bir atanma olması gerektiğini söylüyoruz. Lute’un görev alanı ötesinde bir pozisyona onay vermeyeceğimizi söyledik” dedi.Tatar, yapmış olduğu değerlendirmeleri ve temaslarını ilerleyen günlerde parti başkanlarına, bakanlar kuruluna ve cumhuriyet meclisine de bildireceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, verilen mücadeleye kimsenin gölge düşürmemesi gerektiğini belirterek, “Yaptığımız işi kimse küçümsemesin, hiç yakışmıyor” dedi. “BM parametrelerine 60 yıldır çakıldık kaldık” diyen Tatar, artık bu parametrelere de bakmak gerektiğini, BM’nin de “yaratıcılık adına iki tarafı nasıl birleştiririm” diye baktığını, arayışı olduğunu, genel sekreteri iyi niyetli gördüğünü, Kıbrıs Türk halkını artık anladıklarını ve ona göre konuya yaklaştıklarını ifade etti. Türkiye’nin bölgede bir aktör, önemli bir güç olduğunu kaydeden Tatar, “Türkiye AB’ye girseydi bugün çok faklı olmuş olacaktı. Türkiye’nin desteğiyle ortaya koyduğumuz siyaset anlamlı, gerçekçi ve ulusal dava için değerlidir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu