KıbrısManşet

Tatar: Müzakerelere kaldığı yerden başlanamaz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute ile görüşmesinin ardından basına bilgi verdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute ile görüşmesinin ardından basına açıklamada bulundu.

Ersin Tatar, Kıbrıs’ta çözüm arayışları kapsamında düzenlenecek 5’li konferans görüşmelerine zemin bulmak adaya için gelen Jane Lute ile görüştüğünü söyledi.

Ersin Tatar, görüşmede Maraş’ın gündeme gelmediğini ifade etti.

Başarısız olan Crans Montana görüşmeleri sonrasında aynı noktadan başlamayı doğru bulmadıklarını anlatan Tatar, “Sayın Lute 1990’lı yıllardan beridir Kıbrıs ile ilgili çalışmalar yapıyor. Kıbrıs’ın ve dengelerin değiştiğini biliyor” dedi.

Ersin Tatar, Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de dengelerin değiştiğine dikkat çekerek, “1964 yılında Birleşmiş Milletlerin 186’ncı maddesiyle Kıbrıs Cumhuriyetin tanınan tek cumhuriyet olarak karara bağlanmış olması kabul edilebilir değildir. Kıbrıs Türk halkına yapılan büyük bir haksızlıktır. Açık açık söylemeseler de onlar da biliyor. 1974’te yaşananlar, nüfus mübadelesi ve KKTC’nin kurulması sonrasında halen daha Rumların kontrolünde Kıbrıs’ta tek devletin varlığının kabul edilmesinin haksızlık olduğunu söyledim. Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlığın farkındadırlar” dedi.

Haklı ve mağdur olan tarafın Kıbrıs Türkü olduğunu anlatan Tatar, Dünyanın Kıbrıs Rumlarının arkasında olduğunu Kıbrıslı Türklerin arkasında ise sadece Türkiye olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türklerinin, Rumların engellemesi nedeniyle Türkiye’de bile spor etkinliklerine katılamadığını aktaran Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyetini Rumların sahiplenmesine ses çıkarmamanız haksızlık. Kıbrıs Türkü Referandumda evet Rumlar hayır dedi ancak Rumlar Avrupa Birliğine alındı. Dünya onları tanıyor bütün destek onlara gidiyor” diye konuştu.

Tatar,  5+1 konferansın mutlaka olması gerektiğini aktardığını belirterek, “Kıbrıs’ın pozisyonu çok daha farklı bir durumda. Artık Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı iki devlet modelini konuşmak lazım. Bu model artık daha fazla ortaya çıktı, daha fazla gereksinim duyulmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

Tatar, Lute’un Türkiye’ye gideceğini ancak koroanvirüs nedeniyle uçak sıkıntısı yaşandığını, Ankara’dan randevu istediğini kaydetti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu