EkonomiManşetTürkiye

TC Merkez Bankası faizi değiştirmeyerek %19’da tuttu

TCMB Para Politikası Kurulu enflasyonda belirgin düşüş olana kadar parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini bildirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Piyasalarda faizlerinde %19 düzeyinde kalması bekleniyordu. PPK, enflasyonda belirgin düşüş olana kadar parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini bildirdi.

TCMB, Mart ayında 100 baz puanlık faiz artırımı beklentisine karşın 200 baz puanlık artırım kararı ile faiz bugünkü seviye olan %19.00’a yükseltilmiş, Nisan ayında ise beklentilere paralel olarak sabit bırakmıştı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Banka’nın Genel Kurulu ve “Enflasyon Raporu” sunumunda, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceklerini söylemişti.

Merkez Bankası Beklenti Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için %13.81, 12 ay sonrası için %11.81 ve 24 ay sonrası için %9.99 seviyesinde bulunuyor.

TCMB’nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için %12.2, 2022 yıl sonu için %7.5 seviyesinde bulunuyor. TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %17.14 olarak açıkladı. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 17 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu