EkonomiKıbrısManşet

Temel gıda maddeleri artık lüks

Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın geçim zorluğu yaşaması, sofralarının da tadını kaçırdı

Ülkenin ekonomik darboğazdan geçtiği şu günlerde Gıynık Gazetesi, vatandaştan gelen tepkilere kayıtsız kalamayarak asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşın sesi olmaya çalıştı. KKTC’de 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren asgari ücret: Saatlik: 22.04 TL, Günlük: 176.31 TL, Haftalık: 881.54 TL ve Aylık: 3, 820 TL (Brüt) Aylık 3323 TL (Net) olarak uygulanıyor ama bu durum vatandaşın eve ekmek götürmesine maalesef yetmiyor.

GIYNIK ÖZEL – Taha Can GÜRLEK

 

Covid-19 salgını ve dövizden kaynaklı ekonomik krizin alım gücünü giderek aşağıya çektiği bu dönemde, özellikle asgari ücretli için geçim derdi çileye dönüştü. Ekonomik anlamda en üst tabakanın bile alım gücünün zayıfladığı bu dönemde, etin tadını dahi unutan asgari ücretli, ‘fakir yemeği’ olarak bilinen kuru fasulyeyi bile alamayacak hale geldi.

Şubat 2020’den beridir aylık net 3 bin 323 TL olarak belirlenen asgari ücrete tek kuruş zam yapılmazken, market raflarındaki temel tüketim maddelerinin fiyatları gün geçtikçe zamlanıyor.

Temel gıda maddeleri lüks tüketim sınıfına girmeye aday. Bir paket kuru fasulyenin 17 TL, bir paket pirincin 14 TL, bir paket kuru börülcenin 27 TL ve bir paket kuru baklanın 24 TL’ye satılması vatandaşı isyan noktasına getirdi.

“El insaf” dileyen vatandaş, “Taş mı kaynatıp yiyelim?” diyerek asgari ücretin artık yoksulluk değil açlık sınırının bile altına düştüğünü savundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu