DünyaGenelManşet

Teneffüste ‘Türkçe konuşmak yasak’ cezası!

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Schwarzwald-Baar bölgesindeki bir ilkokulda teneffüste okul bahçesinde bir kız arkadaşıyla için ceza alan öğrenci için adalet iki sene sonra geldi.

O dönem 9 yaşında olan ve 3. sınıfa giden Türk kökenli kız öğrenci Almanya’da okuduğu ilkokulda, teneffüste okul bahçesinde arkadaşıyla Türkçe konuştuğu için diğer arkadaşları tarafından öğretmenine şikayet edildi. Öğretmen,Türkçe konuşan çocuğa ceza olarak resmi dilin Almanca olduğu ve neden Türkçe konuşmaması gerektiği yönünde yarım sayfa yazmasını istedi ve yazıyı dikte ettirdi.

Cezanın basit bir ödev olmadığını ve Türkçe konuşmanın cezalandırıldığını fark eden anne duruma itiraz etti ve öğretmenle görüştü. Anne, çocuğunun bir parçası olan ana dilini neden kullanamadığına anlam veremediğini belirterek, okul yönetiminden öğretmenin cezalandırılmasını istedi. Okul ise öğretmeni haklı buldu.

MAHKEME ANNEYİ HAKLI BULDU

Adaletin sağlanması için olayın peşini bırakmayan anne, okul yönetimine dava açtı. Yaklaşık 2 yılın ardından Eyalet İdare Mahkemesi, öğrenciye verilen cezanın kesinlikle yasaya aykırı olduğu yönünde karar verdi. Mahkeme, ”Öğrencinin genel kişisel haklarının, eğitim tedbirleri uygulama yetkisinden daha üstünde ve önemli” olduğu yönünde görüş belirtti.

OKUL UZLAŞMA İSTEDİ

İdare Mahkemesi, okul idaresinin ve Eyalet Okul Denetleme Kurumu’nun, cezai uygulamayı ‘pedagojik eğitimin bir parçası’ olarak sınıflandırmasının, bu durumda geçerli olmadığı mütalaasında bulundu.

Bunun üzerine Eğitim Müdürlüğü uzlaşma yoluna gitti. Uzlaşmaya göre, Eğitim Bakanlığı ve eyaleti temsilen Freiburg Valiliği, Türkçe konuştuğu için çocuğa verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu