Güney KıbrısKıbrısManşet

“Tepki planı” hazırlanıyor

Yabancıların KKTC’den aldığı mallar Rum tarafını harekete geçirdi

KOMBOS KOLLARI SIVADI
İsrailli, İranlı ve Rus işadamlarının Mağusa’da “yasadışı taşınmaz alım-satımı” yaptığı ve Rum Yönetimi’nin, bu durumun önüne geçebilmek için yasal tedbirler almaya hazırlandığı bildirildi. Fileleftheros gazetesi “Tepki Planı Hazırlanıyor… Yabancıların İşgal Bölgelerinden Rum Malı Almasıyla Mücadele Edebilmek İçin Yasal Tedbirler” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos’un KKTC’deki taşınmaz alım-satımlarıyla ilgili bilgilerin bulunduğu dosyayı talep ettiğini ve bu dosyada, özellikle İsrail, Rusya ve İran’dan alıcıların bulunduğunu yazdı.

HEDEF, YABANCILARI DURDURMAK
Gazete, Rum Yönetimi’nin hedefinin, yabancıların Kuzey’den taşınmaz mal satın almalarının önüne geçilmesi için tedbir almak olduğunu kaydetti. Bu tedbirlerden bazılarının yılsonundan ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesinden önce hazır olmasının beklendiğini belirten gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in 28 Ağustos’ta, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yapacağı görüşmede de bu konunun ele alınacağına işaret etti.

ÖNLEMLER PAKETİ
Rum Dışişleri Bakanı Kombos önceki günkü bir açıklamasında da “önlemler paketinden” söz ederek, paketin içeriğinde “hukuki caydırıcı, kısıtlayıcı ve gaspçılar ile işbirlikçilerini endişelendirecek önlemler” olacağını savunmuştu. Kombos, gazetenin “satın alan ve inşa edenlerle de mi?” sorusuna karşılık “evet, ama bütün durumlar aynı şekilde göğüslenemez, çünkü her biri kendi arasında birbirinden ayrılır. Her bir durumla ayrı olarak ilgilenilmesi gerek” ifadesini kullandı.

İRANLILAR DA KONU OLMUŞTU
Politis gazetesi de geçen hafta “İş Yapıyorlar, İkamet Ediyorlar, Öğrenim Görüyorlar ve Kıbrıs Rum Malı Satın Alıyorlar” başlıklı haberinde, İranlı iş insanları, öğrencileri ve vatandaşları için Kıbrıs’ın kuzeyinin cennete dönüştüğünü yazmıştı. Gazete, KKTC’de 15 bini aşkın İranlının yaşadığını, bunlar arasında daimi adresi KKTC olanların yanı sıra hem Türkiye hem KKTC’de faaliyet gösteren iş insanları ile öğrenciler bulunduğunu belirtmişti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu