EkonomiGenelKıbrısManşet

TL, dayak yiyor vatandaş ağlıyor

Türk Lirası’nın kayıpları maaş ve ücretleri eritirken, dövizle kira ödeyenler çifte darbe yiyor

DÖVİZ %100, ASGARİ ÜCRET %68 ARTTI… Türk Lirası’nın Ağustos 2018 tarihinden beri sürekli düşüş eğiliminde olması ancak, buna karşın maaş ve ücretlerin aynı oranda artmaması vatandaşı her geçen gün daha da fakirleştiriyor. Ağustos 2018’de sterlin/TL kuru 6.13 iken Haziran 2021’de %100 artışla 12.20’yi buldu. Ancak, asgari ücret baz alınırsa artış oranı %68 oranında kaldı. Başka deyişle daha az kazanan vatandaş, daha çok harcamak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca da sürekli artan pahalılıkta, dövizle kira ödeyenler çifte darbe yiyor.

%13’LÜK VERGİ ENGEL OLAMADI… 1 Eylül 2021’de hükümet kiralama ve kullanma bedellerinden elde edilen gelirlerin vergilerinde düzenlemeye yaparak, Türk Lirası gelirler için %8, döviz gelirler için de %13’lük bir vergi miktarı belirledi. Ancak, bu düzenleme kiraların dövize endekslenmesini önlemeye yetmedi. Dövizin “garanti kazanacağını” öngören mülk sahipleri, kira kontratlarını değişmedi. Vatandaş ve esnaf da çaresizlik içinde kendi derdiyle baş başla kaldı.

VERGİ %50 BANDINA ÇIKSIN… GIYNIK’ın konuştuğu ekonomistler, “kira ödemlerinde kur sabitlemesini” önerenlerin bulunduğunu ancak, başka sorunları beraberinde getireceğine işaret ediyor. Ekonomistler, %13 oranındaki döviz kira stopaj vergisi ile %8’lik TL vergisinin arasındaki farkın az olduğunu, bu farkın dövizin vergilerinin yükseltilmesiyle artırılması gerektiğini savunuyor. Hatta %50 bandına çıkarılmasını savunanlar bile var. Bu ekonomistler, hükümetin dövize çare bulamayacağını ama en azından TL’yi cazip hale getirebileceğini söylerken, Türkiye’de 2018 yılında beri dövizle kira sözleşmelerinin yasaklandığını da hatırlatıyor.

VATANDAŞ YILLARDIR SIKINTILI… Siyasiler yıllardır yapılan tüm önerilere kulaklarını tıkayarak, tercihlerini hep mülk sahibinden yaparken, vatandaş çaresizlik içinde halkın çıkarlarını gözetecek siyasileri bekliyor. TL’nin 2021’de hızlanan kayıpları, karşısında pek çok kiracı daha ucuz konut ve dükkanlara yöneldi ancak, bu geçici çözüm de artık kurtarmıyor. “Ölmüşüz ağlayanımız yok” diyen kira mağduru vatandaş ve esnaf, bir mucize ile TL’nin değer kazanmasına dua ediyor.

MÜLK SAHİPLERİ DE CENDEREDE… Bu arada, Covid-19’la birlikte öğrenci ve yabancı çalışan sayısındaki dramatik düşüş bir anda mülk sahiplerini de sıkıntıya soktu. Yatırım için dövizle emlak alan ancak, kiralayamadığından veya kiraları tahsil edemediğinden dolayı taksitlerinde geri kalan çok sayıda mülk sahibi, siyasilerin kapısını çoktan aşındırmaya başladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu