KıbrısManşet

TL dolar karşısında 2012’den sonraki en uzun yükseliş serisini yakaladı

TC Merkez Bankası'nın faizi %17 seviyesinde tutması sonrasında dolar/TL kurunda anlamlı bir değişiklik olmazken, gözler Fitch'in beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildi.

Türk Lirası dolar karşısında 2012 yılından sonraki en uzun yükseliş serisini gerçekleştirirken, 2021’de ilk 7 haftanın 6’sını dolara karşı değer kazanarak kapattı.

Küresel piyasalarda dolar göstergeleri haftanın son gününde ilk işlemlerde düşüş gösterirken, Dolar/TL bugün 7.00 civarında dalgalanıyor.

TC Merkez Bankası (TCMB) politika faizini dün beklentiler doğrultusunda %17’de sabit tutarken sıkı duruşu “kararlılıkla uzun bir müddet” sürdüreceği ve gerekirse “ilave parasal sıkılaşma” yapacağına yönelik ifadelerini tekrarladı. TCMB kararına anlamlı bir tepki göstermedi.

 

2012’DEN SONRAKİ EN UZUN SEYİR

 

Hafta başında 7 liranın altına indikten sonra bu seviyelerde kalmayı başaran dolar/TL, haftanın son işlem gününe 6.97-6.98 aralığında Euro/TL ise 8.45 civarında güne başladı.

Türkiye piyasalarında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.02 artışla 6.9595 seviyesinde, Euro/TL %0.38 artışla 8.4428 seviyesinde, sterlin/TL de %0.18 artışla 9.7388 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise döviz büroları hâlâ kapalı, bankalarda bugün dolar 6.9776 TL’den, Euro 8.4677 TL’den ve sterlin de 9.7656 TL’den satılıyordu.

Dolar/TL 2021 yılındaki ilk 7 haftanın 6’sında düşüş kaydetti. Türk Lirası son 5 haftayı dolara karşı değer kazanarak kapatırken 2012’nin başında dolara karşı gerçekleşen 6 haftalık kazanç serisinden sonraki en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirdi.

GÖZLER FİTCH’İN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİNDE

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in piyasa kapanışının ardından Türkiye’nin kredi notu ile kredi notunun görünümüne ilişkin değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor.

 

Fitch Ratings en son Ağustos 2020’de Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, not görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Kuruluş o dönemde, Türkiye’de Döviz rezervlerindeki erime ve zayıf para politikası kredibilitesinin dış finansman risklerini artırdığına dikkat çekmişti.

 

Söz konusu açıklamada “Lirayı savunmak için büyük döviz müdahaleleri gerçekleştirildi. Döviz müdahaleleri politika kredibilitesini zayıflattı” denilmişti. O dönemden bu yana ekonomi yönetiminde değişikliğe gidilirken, ekonomi politikalarında normalleşme adımları atılmaya başlandı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020’nin son iki ayında toplamda 675 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi.

 

TCMB FAİZİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 17 seviyesinde tutarken, karar metninde ‘uzun müddet sıkı duruş’ ifadesi korundu.

 

Enflasyona ilişkin değerlendirmeleri sonrasında TCMB 2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği ifadesini yineledi.

 

Bunun yanında ilave parasal sıkılaşma vurgusu da yapıldı. Metinde konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmektedir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.”

 

TÜRK HALKININ DÖVİZ MERAKI KIRILAMIYOR

 

Öte yandan, haftalık verilerde lokallerin döviz ve altın birikimlerini 2.7 milyar dolar civarında arttığı görülüyor. TCMB verilerine göre 12 Şubat haftasında yabancı para mevduat 235.63 milyar dolara yükseldi.

 

Bankacılar fiyat değişimlerinden arındırıldığında 2.7 milyar dolarlık arındırılmamış artışın yaklaşık 1.5 milyar dolar net artışa işaret ettiğini hesaplıyor. Bu veriler TCMB’nin döviz alım ihalelerine başlamak için dedolarizasyonu bir ön şart olarak belirlediği için yakından takip ediliyor. Piyasa kısa süre önce başlayan dedolarizasyonda kalıcılık göremiyor. Bankacılar geçen yıl bankacılık sisteminden güven endişeleriyle çıkan bazı mevduatların geri dönüşünün bu veriyi ne kadar etkilediğini ise tam olarak hesaplayamıyorlar.

 

dedolarizasyon, döviz, dolar/TL, TCMB, Merkez Bankası, Fitch Ratings, piyasa, Euro/TL, sterlin/TL,

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu