EkonomiGenelKıbrısManşet

TL mevduat faizi yatırımcısını üzüyor

Parasını Türk Lirası mevduat faizine yatıran kişiler reel getiri sağlamak yerine, ciddi oranda kayba uğradı

Parasını Türk Lirası mevduat faizine yatıran kişiler reel getiri sağlamak yerine, ciddi oranda kayba uğradı

BIST 100 YATIRAN KAZANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını” açıkladı. 2022 içinde en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Türk Lirası mevduat faizi ise yatırımcısını üzmeye devam etti. TÜİK verilerine göre, Kasım ayında yıllık bazda en yüksek reel getiri, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde %46.71 oranında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de %14.62 ile BIST 100 endeksinde sağlandı. Yıllık bazda yatırımcısına kazandıran başka bir yatırım aracı ise olmadı.

MEVDUAT FAİZİNİN TÜFE KAYBI %38

Herhangi bir yatırımdan elde edilen nominal (görünen) getirinin gerçekleşen enflasyondan arındırılmış hali olan reel getirinin Türk Lirası brüt mevduat faizinde ise rekor oranda eridiği dikkati çekti. TL mevduat faizi TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına yıllık bazda %38.11; altı aylık bazda %9.58; aylık bazda ise %1.63 oranında kaybettirdi. Yİ-ÜFE’de de yıllıkta %51.65; altı aylıkta %17.31 oranında kaybettiren mevduat faizi, Kasım ayında şaşırtıcı şekilde %0.46 reel getiri sağladı.

DÖVİZLERDEKİ MANZARA DA PARLAK DEĞİL

TÜİK’in Türkiye için hazırladığı verilere göre, yıllık bazda dolar TÜFE’de %5.59; Yİ-ÜFE’de ise %26.24 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Doların nominal getirisinin (yatırımcının görünüşte sağladığı getiri) ise %74.08 olması dikkat çekti. Euro’daki gerçekleşme de dolarla benzer düzeyde oldu. Euro’daki reel getiri; TÜFE’de yıllık bazda %15.18 oranında, Yİ-ÜFE’de ise %34.05 oranında geriledi. Kasım ayında Euro’daki reel getirinin (Yİ-ÜFE) %3.14 ile artıda olduğu görülürken, dolarda %0.60 kayıp olduğu hesaplandı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu