EkonomiKıbrısManşetToplum

“TL’de kasıtlı devalüasyon”

Türk Lirası’nın Haziran’da son 2 yılın en büyük değer kayıplarını yaşaması “devalüasyon” için ilginç iddiaları beraberinde getirdi:

Türk Lirası’nın Haziran’da son 2 yılın en büyük değer kayıplarını yaşaması “devalüasyon” için ilginç iddiaları beraberinde getirdi:

 TL’DE SERT KAYIPLAR SÜRÜYOR
Türk Lirası’nın Haziran’ın ilk yarısında Aralık 2021’den bu yana yaşadığı en büyük değer kaybı devalüasyon olarak değerlendirilirken, değer kayıplarının “kasıtlı” olduğu yolunda iddiaları da beraberinde getirdi. Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından artan baskıyla karşı karşıya kalan Türk Lirası; dolar karşısında dün öğle saatleri itibarıyla Türkiye’deki bankalararası piyasada 23.67; KKTC piyasasında ise 23.85 seviyesine kadar geriledi. Özellikle 7 Haziran tarihinde TL’de %7’yi aşan orandaki değer kayıpları “kasıtlı devalüasyon” iddialarını destekler orandaydı. KKTC’de dün sterlin 30.50’nin, Euro ise 26.10’nun üzerini gördü.

CEHENNEMİN KAPILARI AÇILDI
Commerzbank’tan bir uzman TL’deki ağır kayıplara işaret ederken, “Bu, bir lira krizinin başlangıcı gibi duruyor. Üstel bir hareketlenme olduğunda böyle olur. Uzun süre hiçbir şeyin olmadığını sanırsınız, sonra bir anda cehennemin kapıları açılır” dedi. Reuters, bazı uzmanların TL’nin dolar karşısında 25-28 arasında bir seviyeye gerilemesini beklediklerini aktarırken, Financial Times yeni ekonomi ekibinin işbaşına gelmesinin ardından (7 Haziran’a işaret ederek) “kasıtlı devalüasyon” yapıldığını yazdı. ABD’li düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (CFR) ise bir raporunda TCMB’nin rezervleri tükendiği için Türkiye’nin bir döviz krizine doğru ilerlediği iddia edildi.

ARKA KAPIDAN 200 MİLYAR DOLAR
Öte yandan, Bloomberg Economics Ekonomisti Selva Baziki’ye göre, TCMB’nin Aralık 2021’den bu yana “arka kapıdan” yürüttüğü döviz satışları 199 milyar dolara ulaşmış durumda. Bir başka ifadeyle, Merkez Bankası son 1.5 yılda aylık yaklaşık 12 milyar dolarlık müdahale gerçekleştirdi. Seçimlerin gölgesinde geçen Nisan ve Mayıs’ta ise Merkez Bankası’nın müdahalelerinin boyutu 52 milyar dolar olarak tahmin edildi. Hazine ve Maliye bakanları arasında en fazla satış, eski Bakan Nureddin Nebati’nin döneminde gerçekleşti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu