EkonomiKıbrısManşetTürkiye

TL’de kötü gidiş sürüyor. Vatandaş çaresizce seyrediyor

KKTC piyasasında bugün dolar 8.36 TL’den, Euro 9.83 TL’den, sterlin de 11.52 TL’den satılıyor. TL, gelişen ülke paraları içinde en çok kaybedenler listesinin başında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanının değiştirilmesi ve para politikasının kredibilite kaybına uğramasının ardından benzer para birimlerinden negatif ayrışan Türk Lirası’nda değer kaybı bugün de sürüyor.

ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskı yaratırken, Türkiye içindeki gelişmelerle zayıflayan TL, bu baskıdan da fazlasıyla payını alıyor.

TCMB başkanının görevden alınmasına ilk tepki olarak 22 Mart’ta 8,4850’ye yükseldikten sonra 8’in altına inen dolar/TL, dün hızlanan satışlarla tekrar 8.43’e kadar çıktı.

TL, haftalık bazda %4.8 düşüşle benzer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en sert değer kaybını yaşayan para birimi olarak dikkati çekiyor.

Türkiye piyasalarında saat 10.35 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.14 artışla 8.3405 seviyesinde işlem görüyordu. Aynı dakikalarda Euro/TL %0.18 artışla 9.7732 seviyesinde, sterlin/TL %0.03 artışla 11.4450 seviyesinde sepet kur da %0.09 artışla 9.0559 seviyesindeydi.

KKTC döviz piyasasında da bugün saat 10.40 itibarıyla dolar 8.36 TL’den, Euro 9.83 TL’den, sterlinin de 11.52 TL’den alıcı buluyordu.

PİYASALAR LAFA DEĞİL, YAPILANA BAKIYOR

Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası uygulayan ve faizleri yükselten TCMB esk, Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından Türkiye’de ekonomi politikalarına olan güven kaybıyla kur ve faizler sert yükselirken, borsa da değer kaybetmişti.

TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu ilk açıklamalarında politika faizi olarak bir haftalık repo faizini kullanmaya devam edeceğini, olağanüstü toplantıyla ani bir indirim kararı almayacağını açıklarken Nisan’daki toplantıya faiz indirimi önyargısı ile yaklaşılmaması gerektiğini belirtti.

Kavcıoğlu dün yaptığı kısa konuşmada da enflasyon düşene kadar sıkı para politikasının süreceğini ve politika faizinin enflasyon üzerinde oluşacağını ifade etti.

Bir portföy yöneticisi, “Yeni TCMB başkanı söylemesi gereken her şeyi aslında söyledi. Buna rağmen artık eylemlerin görülmesi gerekiyor ve bir sonraki PPK’ya 15 gün var. Yurtdışında ise ABD faizleri yükselişine inişli çıkışlı da olsa ara vermeden devam ediyor, bunun baskısını yaşıyoruz.” dedi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ

Kurdaki artışla beraber uzmanların enflasyon tahminleri de yükselmeye başladı. Goldman Sachs, dün yayımladığı raporda Mart ayında %15,6 ile 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyonun Nisan’da %18’e yükseleceği ve potansiyel faiz indirimlerini geciktireceği tahmininde bulundu.

Bir önceki TCMB Başkanı Naci Ağbal döneminde 540 baz puanın üzerindeki seviyeden 300’ün altına kadar gerileyen Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri dün 17 baz puan artışla 481 baz puandan kapandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu