EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

“TL’de reel değer kaybı süreci bitti”

TL’nin kayıpların belirgin hale geldiği bugünlerde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilgi çekici açıklama

TL’nin kayıpların belirgin hale geldiği bugünlerde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilgi çekici açıklama.

 DEZENFLASYON PROGRAMI
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dezenflasyon programı sayesinde Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanma sürecine girildiğini söyledi. Ünlü ekonomist Robin Brooks, “Türkiye 2018’e benzer bir cari hesap ayarlamasının ilk aşamalarında. Bu ayarlama TL açısından olumlu oldu” derken, bu yorum hatırlatılan Erdoğan, “Dezenflasyon programımız çok büyük ihtimalle TL’de reel bir değerlemeye sebep olabilir, TL’nin reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir. Özetle liranın reel olarak değer kazanma ihtimali yüksektir. Önümüzdeki dönemde sağlıklı politikalar ve yapısal reformlarla yatırımcı güvenini kazanacağız, halen de kazanıyoruz. Bu güven fon akışını tetikleyecek. Fon akışı Lira’da reel değerlemeye sebep olacak” dedi.

DÖVİZLER YENİ ZİRVELERİNDE
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının, dövizlerin TL karşısında rekor üstüne rekor kırdığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti. Döviz kurlarında dün sınırlı yükseliş yaşanırken, zirve seviyeleri de yenilendi. Türkiye ve dış piyasalarda dolar değerini 28.8304 TL’ye taşırken bu rakam piyasalar açıkken gördüğü en yüksek seviye oldu. Euro fiyatları 31 TL’nin, sterlin fiyatları ise 36 TL’nin üzerinde kalmayı sürdürüyor. KKTC piyasasında ise dün saat 14.45’te dolar 28.95 liradan; Euro 31.60 liradan; sterlin de 36.27 liradan alıcı buluyordu.

FAİZLER %37.50’YE ÇIKAR
Türk Lirası konusunda bu gelişmeler olurken, piyasalar gözlerini TC Merkez Bankası’nın bugün açıklanacak faiz kararına çevirdi. AA Finans’ın TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketine cevap veren 12 ekonomist politika faizinin 250 baz puan artırılacağı fikrinde. JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik de TCMB’nin faizi 250 baz puan artışla %37.50 seviyesine çıkaracağını öngördü. Akçelik, Aralık ayında da politika faizinde 250 baz puanlık artış tahmininde bulundu. Daha önce analizlerini paylaşan SocGen, Morgan Stanley ve Bloomberg HT de faizin 250 baz puan artırılacağını öngörmüştü.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu