EkonomiGenelKıbrısManşet

TL’nin kayıpları konut piyasasını da etkiliyor

Türk Lirası’nın değer kaybının giderek artması, konut sektörünü de etkiliyor

Sektör temsilcileri yüksek faiz ve değersiz TL’nin iç piyasada sıkıntı yaratacağı fikrinde

YERLİ ALICI KAPISI GİDEREK KAPANIYOR… Türk Lirası’nın yılbaşından Ekim ayı içine kadar geçen süreçte %20’yi aşan oranlarda astronomik oranda değer kaybı sadece vatandaş tarafından değil yerli alıcı bazında konut piyasasındaki satıcılar tarafından endişe ile izleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikası başta olmak üzere Türkiye ekonomisini etkileyen faktörlerle TL’nin ağır kayıplarına geri dönmesi, başka deyişle döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, elinde ciddi bir konut stoku bulunan inşaat ve emlak sektöründe kaygı yaratıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 ve 2021’de umulan satış rakamlarının altında kalan sektör değeri düşen TL’nin yerli alıcı kapısını kapatmasından korkuyor.

ŞİMDİ HEM FAİZ YÜKSEK HEM DE TL DÜŞÜK DEĞERLİ… GIYNIK Property’e konuşan emlak çevreleri, TC Merkez Bankası’nın ardı ardına yaptığı faiz artırımlarından sonra şimdi de faiz indirimlerine başladığını hatırlatarak, bu dönemde hem faizlerin yüksek hem de TL’nin değerinin düşük olduğuna işaret ediyor. Emlak çevreleri bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yüksek faizler alıcıyı ürkütüyordu ancak, TL’nin giderek değer kazanması olumluydu. Vatandaş dövize daha ucuz ulaşabildiği için yüksek faizleri hazmedebilirdi. Ancak, şimdi hem faizler çok yüksek hem de döviz fiyatları. Vatandaş yüksek faizle nasıl borçlansın, pahalı dövizle nasıl konut alsın. Durum hiç de iç açıcı değil, tek beklentimiz, kur krizinin geçici olması.”

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN GİRDİLERİ DÖVİZLE… İnşaat sektörünün kullandığı malzemelerin neredeyse tümünün dövizle karşılandığına işaret eden yap-satçı şirketler de tüm dünya inşaat maliyetlerinin arttığını, Kuzey Kıbrıs’ta da bundan kaçamadıklarını söylüyor. Tedarik edilen malzemelerin pahalılaşması yanında TL’nin kayıplarının konut fiyatlarında artışa neden olduğunu işaret eden sektör temsilcileri, “Yerli alıcıların satın alma gücü azalırken, konut fiyatları artıyor. Birkaç yıl içinde ülkeden ev alabilecek mali yapıya sahip olanlar parmakla gösterilecek. Bu kötü gidişata çare üretmek gerekiyor” dediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu