DünyaEkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

TL’nin reel değeri resmen dibe vurdu

Türk Lirası reel efektif döviz Kuru endeksi Ekim'de 60.66 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. TC Merkez Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, Eylül ayında reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 62.31 seviyesindeydi

GIYNIK ÖZEL

TARİH BOYUNCA DAHA DÜŞÜK DEĞERİ GÖRMEDİ… Türk Lirası reel efektif döviz kuru endeksi Ekim’de tüketici fiyatları bazlı olarak yüzde 2.6 düşüş gösterdi ve tarihteki en düşük seviyesine indi. Eylül ayında reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 62.31 düzeyindeydi.

TL DALGALANDI… Küresel piyasalarda ABD’deki başkanlık seçimleri takip edilirken, Türk Lirası varlıklar da seçimin sonucuna odaklandı. Gün boyunca dalgalı bir seyir izleyen TL, öğleden sonra düşüş eğilimine girdi. KKTC’de Euro 10 TL’nin altına inerken, dolar 8.50’den, sterlin de 11.06’dan satıldı.

Türk Lirası reel efektif döviz Kuru endeksi Ekim’de 60.66 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. TC Merkez Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, Eylül ayında reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 62.31 seviyesindeydi.

Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası’nın ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak da reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB’nin enflasyon hedefi kapsamında kura müdahelesi TÜFE bazlı REK’i esas alıyor.

TL, ABD SEÇİMLERİNE ODAKLANDI

Bu arada, küresel piyasalarda ABD’deki başkanlık seçimleri takip edilirken, Türk Lirası varlıklar da seçimin sonucuna odaklandı. Gün boyunca dalgalı bir seyir izleyen TL, öğleden sonra düşüş eğilimine girdi.

Türkiye piyasasında dolar/TL 8.52’den 8.45-8.46 bandına kadar çekildi. Hala 11 TL’nin üzerinde hareket eden sterlin/TL’de hafif düşüş saptanırken, Euro 10 TL’nin hemen altına indi.

Piyasalarda TSİ ile saat 18.00 sıralarında dolar/TL 8.4601 seviyesinde, Euro/TL 9.9045 seviyesinde ve sterlin/TL de 10.9807 seviyesinde işlem görüyordu.

Kurların daha yüksekten seyrettiği KKTC piyasasında ise kapanışta dolar 8.50 TL’den, Euro 9.96 TL’den, sterlin de 11.06 TL’den satılıyordu.

ABD Başkan Adayı Joe Biden, seçim politikası sürecinde Türkiye’ye S400 yaptırımlarının uygulanacağını açıklamış ve siyasi tansiyonu yükseltmişti. Trump ise S400 konusundaki yaptırımlarda meclisi işaret ediyor, ancak söylemlerini sertleştirmediği için kendisinin yeniden seçilmesinin daha iyi olacağı algısı var.

SEÇİM SONUÇLARI BEKLENİYOR

Öte yandan, küresel piyasalarda ABD’deki başkanlık seçimleri takip ediliyor. Biden ve Trump arasındaki yarışın neticesinde mahkeme sürecinin olup olmayacağı ise şu anda en çok merak edilen durum, çünkü ABD Başkanı Trump, yaptığı konuşmada seçimi kazandıklarını ve Biden’ı geçtiklerini bu nedenle sayımların durdurulması gerektiğini söyledi. Bu noktada seçimin güvenilirliğini de sorgulayan Trump, bu durumda mahkemeye başvuracaklarının da altını çizdi.

Piyasalarda Trump ve Biden politikalarından önce başkanın netleşmesi ve sorun yaşanmaması durumu fiyatlanıyor. Bu nedenle sonuçlara göre de hareketlilik artıyor.

Gün başında sert düşüş yaşayan ons altın pozitif bölgeye geçti ve 1,882 dolar seviyesinden 1,908 dolar seviyesine yükseldi. ABD Dolar Endeksi ise 94.30 seviyesinden 93.40’a geriledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu