EkonomiKıbrısManşet

TL’nin son 5 yıllık kaybı yüzde 80’i aştı

Türk Lirası, yeni ekonomi yönetimini bekleyemedi, ağır kayıplar dün de sürdü.

Türk Lirası, yeni ekonomi yönetimini bekleyemedi, ağır kayıplar dün de sürdü.

KIBRIS’TA DOLAR 21.55’İ GÖRDÜ
Türkiye’de gözler ekonomi yönetimine kimin geleceğine çevrilirken, Türk Lirası’nda düşüş artarak sürüyor. Dolar/TL dış piyasalarda önceki gece kısa süreli olarak 22.95’e yükseldikten sonra geri gelerek düne 20.75 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre %5.4 değer kaybederken, depremden itibaren %9.3, yılbaşından itibaren ise %9.8 kayıp yaşadı. TL’nin son beş yıllık kaybı ise %80’i aştı. Dünkü kapanış fiyatlarına göre ise kayıplar biraz daha derinleşti. Saat 16.00 itibarıyla interbank piyasasında dolar 20.88; Euro 22.53; sterlin de 26.13 TL idi. KKTC piyasasında ise dolar 21.55; Euro 23.25; sterlin ise 26.95’ten satılıyordu.

ŞİMŞEK BİLMECESİ
Reuters’da yer alan haberde daha önce hükümette Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek’in kabinede yer almasının neredeyse kesin olduğu belirtildi. Yetkililer, Erdoğan’ın Şimşek için cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevini düşündüğünü ancak Şimşek’in “icranın doğrudan başında olmayı” tercih ettiği için Hazine ve Maliye Bakanı olabileceğini belirttiler. Hükümetin son yıllarda izlediği ekonomi politikalarının topyekün değişiklik getirebileceği için Şimşek’in hareket kabiliyeti yakından izlenecek. Şimşek, beklentileriyle bankacılık öncülüğünde borsa sert yükselirken Eurobond getirleri ve CDS geriledi.

BARAJIN KAPAĞI AÇILDI
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, dolar/TL’nin kontrollü şekilde yükseltildiğini ama ekonomi yönetiminin daha fazla yükselmesini istemediğini söyledi. Şatıroğlu’na göre Şimşek’in kabineye girmesi durumunda sahip olacağı güç de TL’nin seyrini etkileyecek. “İktidar, uzun süredir düzenlemeler ve Merkez Bankası’nın ‘arka kapı’ satışlarıyla dövizi baskı altında tutmaya çalışıyordu” diyen Şatıroğlu, “Seçimler sonrasında kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. İhracatçılar, iki ay önce Erdoğan’la görüşmelerinde ‘denge kur’ seviyesi olarak 25-26’yı talep etmişlerdi” şeklinde devam etti. Şatıroğlu’na göre hükümet doların %5 artmasına müsaade ederken, “baraj kapağını kontrollü bir şekilde açtı.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu