DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetPolisiye – AdliSiyasetToplum

Tokayev’den dehşet veren emir: Teslim olmayan herkesi imha edin!

Kazakistan, Rusya güçlerinin de desteğiyle bastırılan gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Tokayev’in kan donduran talimatıyla yeniden gündemde: “Teslim olmayan herkesi yok edin!”

Kazakistan, Rusya güçlerinin de desteğiyle bastırılan gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Tokayev’in kan donduran talimatıyla yeniden gündemde: “Teslim olmayan herkesi yok edin!”

Ülkede anayasal düzenin büyük ölçüde sağlandığını söyleyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, teslim olmayan göstericileri “terörist” olarak nitelendirerek orduya “uyarıda bulunmadan ateş açma” yetkisi verdiğini açıkladı.

“Merkezi olarak koordine edilen 20 bin silahlı haydudun Almatı’ya saldırdığını” ileri süren Tokayev, bu kişilerden, teslim olmayan herkesin “imha edileceğini” söyledi.

RUSYA, ÇİN VE TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ülkesine asker gönderdiği için teşekkür ederek Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) güçlerinin ülkede kısa süre görev yapacağını belirtti. Tokayev Türkiye ve Çin’den de destekleri nedeniyle övgü ile söz etti.

Kazakistan’da yetkililer daha önce ülkenin en büyük kenti Almatı’daki protestolara yapılan müdahalelerde “26 silahlı suçlunun” öldürüldüğünü, 3 binden fazla kişinin de gözaltına alındığını açıklamıştı. Çatışmalarda 18 güvenlik görevlisinin de öldüğü duyurulmuştu.

ABD: DİKKATLE İZLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Rus birliklerinin konuşlandırılmasını yakından izlediklerini açıkladı. Bir Sözcü “ABD ve açıkçası tüm dünya, insan hakları ihlalleri olup olmadığını izleyecek. Biz de Kazak kurumlarının ele geçirilmesini uzanabilecek hamleleri de izliyor olacağız” dedi.

BM, ABD, İngiltere ve Fransa da tüm taraflara itidal çağrısı yaptı.

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

Gösteriler, geçen Pazar günü Kazakistan’da çoğu kişinin araçlarında yakıt olarak kullandığı LPG’nin fiyatının iki katına çıkmasıyla başlamıştı.

Eylemleri tetikleyen petrol zengini Mangistau’da LPG fiyatlarına zam yapılması oldu. Mangistau başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde motorlu araçların yüzde 90’dan fazlası LPG ile çalışıyor.

Doğal kaynaklar açısından zengin olan ülke, ihracat karşılığı daha fazla kâr ettiği gerekçesiyle hidrokarbon ürünleri yurt dışına pazarlıyor ve bu da ülke içinde fiyatların artmasına yol açıyor.

Hükümetin eylemcilerin istekleri doğrultusunda fiyatları düşürmesine ve petrol fiyatlarında 6 ay boyunca kota uygulanacağını açıklamasına karşın, protestolar rejim karşıtı eylemlere dönüştü.

Başkent Almatı’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Belediye Başkanlığına saldıran göstericiler, binaları ateşe verirken Havaalanını da kısa süreli olarak ele geçirdiler.

Ordunun müdahalesi sonucu çok sayıda gösterici hayatını kaybederken askeri güçler havaalanının kontrolünü geri aldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu