DünyaManşet

Tokyo’nun 9 m2’lik mikro daireleri

Dünyanın en pahalı kentlerinden 37 milyonluk metropolde mikro apartman daireleri revaçta

Dünyanın en pahalı kentlerinden 37 milyonluk metropolde mikro apartman daireleri revaçta.

 

MİKRO DAİRELER
Dünyanın en pahalı kentlerinden biri ve 37 milyonu aşan nüfusuyla en kalabalık metropolü olan Tokyo’da mikro apartman daireleri revaçta. Bir şirketin, küçük apartman dairesi modelini uç noktaya götürerek yaklaşık 9 metrekarelik yaşam alanları üretmesi benzerlerini de beraberinde getirdi. Bu alanda öncü olan Spilytus şirketinin “mikro-apartman” diye pazarladığı binalardaki bir daireye birer çamaşır makinesi, buzdolabı, kanepe ve çalışma masası zorlukla sığıyor. Yüksekliği üç buçuk metreyi biraz aşan dairelerde yatak, merdivenle çıkılan tavan arasına benzer bir bölmede yer alıyor. Bunların dışında küçük bir mutfak tezgâhı, lavabo ve tuvalet mevcut.

 

GENÇLERE CAZİP GELİYOR
Yaklaşık 9 yıl önce iskana açılan 100 mikro-apartmanda 1500’den fazla kişi yaşıyor ve talep oldukça yüksek. Bu minik dairelerin fiyatı, yaklaşık iki kat daha büyük stüdyo dairelerden çok ucuz değil ama depozito veya üç aylık kira bedelini bulabilen “hava parası” istenmemesi avantaj sağlıyor. Üstelik kafelerin, lüks mağazaların ve eğlence merkezlerinin olduğu semtlerde olmaları gençlere cazip geliyor. Kira fiyatları 340 ile 630 dolar arasında değişiyor. Resmi verilere göre, Japonya’da 20’li yaşlarındaki profesyoneller aylık 1,400 ila 1,650 dolar maaş alıyor.

 

EV SADECE UYUMAK İÇİN
Bu ortam Japon yaşam tarzına oldukça uygun. Yapılan anketlere göre, Japonların üçte biri hayatında hiç evde misafir ağırlamamış. Uzun saatler çalışan ve genelde hazır yiyeceklerle beslenen Tokyolular esasen evi uyumak için kullanıyor. Dairelerde kalanlar birkaç ayda bir ailelerinin evine giderek mevsimlik giyeceklerini değiştiriyor. Bazıları çamaşır makinesi kullanmak yerine çamaşırhanelere gidiyor.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu