EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

“Toplanmak” için yapılan toplantı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu sadece, “güncel konuları görüşmek üzere” toplandı(!)

Asgari Ücret Tespit Komisyonu sadece, “güncel konuları görüşmek üzere” toplandı(!)

 521’DEN, 433 STERLİNE GERİLEDİ
KKTC’de Ocak ayı itibarıyla brüt 13 bin 563, net 11 bin 800 TL olarak belirlenen asgari ücret, yaklaşık beş buçuk aylık sürede enflasyon ve döviz karşısında iyice erdi. Belirlendiği dönemde 521 sterline denk gelen asgari ücret dün itibarıyla %17 kayıpla, 433 sterlin olarak hesaplandı. Çalışan kesimler umutla yeni ücretin belirlenmesini beklerken, dünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından “sadece mesaj” çıktı. Yetkililer, “güncel konuları görüşmek için toplandık” derken, vatandaş, “sadece toplanmak için yapılan bir toplantı” dedi.

TAÇOY: KOŞULLAR VE ŞARTLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücretin uygulanma yöntemine ilişkin dünyadaki örnekleri konuşup tartışmak istediğini söyledi. Asgari ücretin “ulusal mı, sektörler mi olmalı” konularının görüşülmesi gerektiğini ifade eden Taçoy, “Koşullar ve ülke şartları görüşülmeli” dedi. 1 Temmuz itibariyle yürürlükte olacak asgari ücretin toplumun merak ettiği bir konu olduğunu belirten Taçoy, “Ben aklımdakini söylemiştim. Tarafları dinlemek isterim. Sektörel bazda veya yapılan işe göre ücret konusunda değişiklikler olabilir mi? Bu gibi soruları tartışacağız” şeklinde konuştu.

“GEÇ KALINDI AMA”
İşçi tarafını temsil eden Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretin uygulanma yöntemine ilişkin tartışmaların çok önceden yapılması gerektiğini ancak, yöntem değişikliğini desteklediklerini belirtti. Serdaroğlu, “Değişiklikler gereklidir, yıllardır dile getiriyoruz. Ancak bunun önümüzdeki asgari ücrete kadar yetişeceğini düşünmüyorum” dedi. Özel sektördeki esas sorunun sendikalaşma olmaması olduğunu söyleyen Serdaroğlu, toplu iş sözleşmesi mekanizmasının özel sektörde de harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

 

“TOPLANTIDA OLMAYACAĞIZ”… İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun ise Ocak ayında gerçekleşen son komisyon toplantısında “işverene prim desteği” konusunda verilen sözün tutulmadığını belirterek, önümüzdeki toplantıya kadar bu sözün tutulmaması halinde toplantıya katılmayacaklarını açıkladı. Arhun şunları söyledi: “İşverene sigorta prim desteği sözü tutulmadı. Eğer bir sonraki toplantıya kadar işveren prim desteği yürürlüğe girmezse, biz toplantıya katılmayacağız. Devletimize güvenmek istiyoruz. Daha fazla itibar istiyoruz.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu