EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Toplantı sonuçları uygulanabilir olmalı

l yordamı ile günü kurtarmak adına bir şeyler yapıldı. Lakin bu yapılanların çoğu ekonominin itici gücünü oluşturan bu sektörlerin önünü açmadığı gibi karşılaştıkları sorunları çözmede de rol oynamadı. Üniversiteler kendi kaderine terk edilirken, turizm için gereken açılım ve yeterli destek devlet tarafından sağlanamadı. İnşaat ve emlak sektörü de içine girdiği parıltılı döneme rağmen devletin bu yönde uygulanabilir bir politikası olmamasından çok zor bir döneme girdi

Geçtiğimiz Cumartesi Başbakanlık tarafından düzenlenen “Kısa Vadeli Ekonomik Eylem Planı Hazırlık Toplantısı” yapıldı. Elbette bu tür toplantıların sonuçları ve uygulanabilir alternatiflerin hayata geçirilmesi çok önemli..

Bu toplantının sonunda da Başbakan Faiz Sucuoğlu, 3 sektörle özel ilgileneceğini söyledi. Hangi sektörlerdir bunlar?

Turizm, Yüksek Öğretim ve Emlak..

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin 3 önemli itici gücü. Ve fakat yeterli mi?

Elbette değil..

Bunlar kısa, orta ve uzun vadede planlanırken, devlet özellikle geçim sıkıntısı yaşayan kesimleri rahatlatacak pratik önlemleri de hayata geçirmek durumundadır. Dar gelirli olan ve evine ekmek götürmekte zorlanan hatta mali yükümlülüklerini yerine getiremeyen ve  ödeme güçlüğü içinde olan kişilerin tespiti ile birlikte onlara bir nebze olsun rahat nefes alabilecekleri düzenlemeler de aynı paralellikte hayata geçirilmelidir.

Hoş bugüne kadar bu 3 sektörün devlet politikası bütünlüğünde ele alınması gerekiyordu. Yani her 3 sektörde de belli bir devlet politikası oluşturulmadı bunca zaman. El yordamı ile günü kurtarmak adına bir şeyler yapıldı. Lakin bu yapılanların çoğu ekonominin itici gücünü oluşturan bu sektörlerin önünü açmadığı gibi karşılaştıkları sorunları çözmede de rol oynamadı. Üniversiteler kendi kaderine terk edilirken, turizm için gereken açılım ve yeterli destek devlet tarafından sağlanamadı. İnşaat ve emlak sektörü de içine girdiği parıltılı döneme rağmen devletin bu yönde uygulanabilir bir politikası olmamasından çok zor bir döneme girdi.

Dolayısıyla Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun bu 3 sektör ile özel ilgileneceğim açıklaması son derece önemli ve umarım gerçek anlamda bu söylem bir karşılık bulur.

Bunun yanında devletin tarımda ve sanayide üretimi teşvik edecek politikaları da ortaya çıkarması gerekiyor. Ve elbette dış açığı mümkün olduğu kadar azaltmaya yönelik dışa bağımlılığın önüne geçecek önlemleri almak artık zaruri bir hal almıştır.

Yerli üretimi destekleyerek dışa olan bağımlılık azaltılabilir.

O halde Turizm, Yüksek Öğretim, Emlak sektörleri yanında üretime dayalı bir ekonomik yapı oluşturulmalıdır.

Dolayısıyla bu anlamda yapılan her toplantı, çalıştay ve seminerler çok büyük öneme sahiptir. Lakin bu toplantılardan çıkacak sonuçların arşivlenmesine, dosyalara kaldırılıp tozlu raflarda unutulmasına değil, hayata geçirilmesi noktasındaki çabalara ihtiyaç vardır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu