GenelKıbrısManşetSiyaset

Töre: “Saner, Kurultay’a hazırlanmaktan hükümeti yönetemedi; her yerde sınıfta kaldı”

Ulusal Birlik Partisi’ndeki kurultay sürecini değerlendiren Töre, Tüzük Kurultay’ı konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Zorlu Töre, Ada TV’de İçsel Bakış programına konuk olarak Mine İçsel’in sorularını yanıtladı.

Ulusal Birlik Partisi’ndeki kurultay sürecini değerlendiren Töre, Tüzük Kurultay’ı konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Başbakan Ersan Saner’in, kurultay konusunu sürekli ötelediğini dile getiren Töre, partideki baskılardan dolayı zoraki olarak Ekim tarihinin belirlendiğini söyledi. Saner’in kurultaydan kaçtığı, seçimden korktuğu yönünde tabandan tepkiler yükseldiğini dile getiren Töre, bu konuların üzerine bir de Tüzük Kurultay’ı konusunun gündeme getirildiğini belirtti.

“Tüzük Kurultayı Anayasaya aykırı”

Tüzük Kurultay’ı konusunun anayasaya tamamen aykırı bir konu olduğunu belirten Töre, kendisinin hukukun üstünlüğüne inanan bir vekil olarak, bu yasa aykırılığını asla kabul etmeyeceğinin önemle altını çizdi.

“Pandemi bahane ediliyor”

Başbakan Saner’in inatla Tüzük Kurultay’ı konusunda direttiğini dile getiren Töre, bu konuda hukuk yolunun açık olduğunu söyleyerek; pandemi kuralları konusunun da bahane edildiğini ve Tüzük Kurultay’ı konusunda akıllardan geçenin farklı noktalar olduğunu dile getirdi.

Davul zurna çalarken pandemi yok muydu?

Pandemi koşullarına uygunluk açısından, Lefkoşa Stadyumu’nun önerildiğini de aktaran Töre;”pandeminin arkasına saklanma sayın Hamza Ersan Saner, sen 20 Mayıs’tan beri ülkeyi geziyorsun ve halkın arasına giriyorsunuz. Pandemiye karşı gerekli tedbirler alınır, ona göre üyelerimiz gelir oyunu kullanır. Davul zurna çalarken etrafınızda maskesiz 20 kişi var, orda pandemi yok da Kurultay’da mı var?” diye konuştu.

“Saner, hukukun üstünlüğüne inanmıyor”

Kurultay birden fazla yerde yapılamaz diyen Töre,Saner’in “demokratik bir seçimdi” açıklamasına da atıfta bulunarak “bireysel hesaplar var, ben bireysel hesap yaparak hareket etmem, hukukun üstünlüğüne inanmıyor Saner, parti organlarına da inanmıyor. Sonra da demokratik bir seçim yaptık diyor. Böyle mi olur demokratik seçim?” diye sordu

“Sandıkta göreceğiz inadını”

Başbakan Saner’in sürekli “ben inatçıyım” söylemlerinde bulunduğunu dile getiren Töre, Saner’in inadının partiye zarar verdiğini, demokratik ortama zarar verdiğini belirterek; “Benim yapım inatçı diyor, inatla gidersen sandıkta göreceğiz seni nereye gideceksin” dedi.

“Saner her yerde sınıfta kaldı, seçimi kaybetmesi gerek”

Parti Başkanlığı’na aday olma sürecini de aktaran Töre, Başbakan Saner’in hukuku çiğneyen hamlelerde bulunduğunu, görev süreci boyunca hükümet işlerini, Kurultay’dan dolayı geri plana attığını ve her yerde sınıfta kaldığını dile getirerek şu ifadelerde bulundu:

“Saner 20 Mayıs’tan itibaren hükümet işlerini geri plana attı o yüzden yanlış kararlar da aldı, hükümet başkanı olarak. Bakanlar arasındaki koordinasyonu da sağlayamadı. Hep seçimlere ve kurultay’a yönelik çalışmalar yaptı. Hem Başbakan hem Parti Başkanı olarak bizden çok daha avantajlı bir şekilde çalışmalar yürütüyor. Ama halk da görüyor, vicdanlar da biliyor ki ne Meclis’te etkili olabilmiştir, ne parti çalışmalarında parti organlarını çalıştırabilmiştir ne de hükümet etme noktasında koordinasyonu sağlayabilmiştir. Her yerde sınıfta kalmıştır özeti budur. Dolayısıyla Kurultay da da bu yarışı kaybetmesi gerekir. Artık ilkeli bir duruş lazım, hukukun üstünlüğünün ön plana çıkması lazım. Ben bu yüzden aday oldum.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu