KıbrısManşetToplum

Torpilliye arazi, üreticiye eziyet

Korkuteli köyünde yaşayan hayvan üreticileri, ihtiyaç sahibi olmayan kişilere arazi verildiği için hayvanlarını otlatacak mera bulamamaktan yakındı

DEVRİM DEMİR

Korkuteli köyünde yaşayan hayvan üreticileri, ihtiyaç sahibi olmayan kişilere arazi verildiği için hayvanlarını otlatacak mera bulamamaktan yakındı.


MERA ALANLARINI DARALTTILAR
Mağusa’ya bağlı Korkuteli köyünde hayvan üreticiliği yapan Veli Abi, meraların giderek daraldığını ve hayvanları otlatacak alan bulamadıklarını dile getirdi. GIYNIK Gazetesi’ne konuşan Abi, meraların işgal edildiğini, tarla sürenlerin alanları daraltarak hayvancıya otlatacak yer bırakmadıklarını söyledi. Köyde bir zaman hayvan üreticilerinin binin üzerinde olduğunu ifade eden Abi, üreticiliğin yavaş yavaş sona geldiğini ve şu an Korkuteli köyünde yaklaşık 30 hayvan üreticisi kaldığını belirtti.

“BALA SATIN ALMAK ZORUNDAYIM”
Tarla sürenlerin meraları da işgal ettiğinden dert yanan Veli Abi, “Geçtiğimiz günlerde hayvanlarımı otlatmak için mandıradan çıkardım, meraya zehir atmışlar; iki koyunum zehirlendi ve öldü. Hayvan üreticisinin kazandığı nedir ki ben her gün balaya binlerce lira harcamak zorunda kalayım. Hayvan üreticilerine arazi vermiyorlar, memura ve ihtiyacı olmayana tarla icar edilirken biz neden görülmüyoruz?” dedi. Hayvancıya öncelik verilmesini isteyen Abi, “Bu iş için bile torpilin olmazsa olmuyor. Bu ayrımcılık yüzünden sandığa gitmek istemiyoruz” dedi.

“HAYVANCIYA ÖNCELİK SAĞLANMALI”
Dertlerine çare bulmak için Tarım Bakanlığı ile görüşme yaptıklarını ama bir sonuç elde edemediklerini kaydeden hayvan üreticisi Veli Abi, hayvancıya öncelik verilmesi gerektiğini savundu. Kuru balanın tanesinin 600 TL’den başladığını ve fiyatın bin ve üzerine çıktığını belirterek ‘denetim’ olmayışından yakınan Abi, köy yerlerinde meraların denetlenip hayvancının hakkının yenmemesi gerektiğini ifade etti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu