EkonomiGenelKıbrısManşet

TPIC sevdası yeniden hortladı

AKSA Enerji Elektrik Santrali’nde yakıt olmadığı için santral 1 aydan uzun süredir elektrik üretmiyor. Teknecik Elektrik Santrali’nin deposunda ise sadece 2 günlük yakıt kalmasına rağmen, yetkililer ülkeye gelen akaryakıtın parasını ödemedikleri için akaryakıt taşıyan gemi 4 gündür limanda bekletiliyor

AKSA Enerji Elektrik Santrali’nde yakıt olmadığı için santral 1 aydan uzun süredir elektrik üretmiyor. Teknecik Elektrik Santrali’nin deposunda ise sadece 2 günlük yakıt kalmasına rağmen, yetkililer ülkeye gelen akaryakıtın parasını ödemedikleri için akaryakıt taşıyan gemi 4 gündür limanda bekletiliyor

HÜKÜMETE SORUYORUZ?

Teknecik Elektrik Santrali’nin ihtiyacı olan yakıtı ısrarla TPIC’den temin etmek için defalarca kez ihale iptal eden, santrali yakıtsız bırakan ve ülkeye kara tankerleriyle dahi fuel-oil yakıt getirilmesine neden olan dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, bu kez işini sağlama almak için Bakanlar Kurulu’ndan yasa gücünde kararname yayınlattı. Elektrik üretiminde ihtiyaç olan akaryakıtın sağlanmasında aksamalar olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti devlet şirketi olan kurumundan daha uygun fiyattan akaryakıt temin edileceği iddiasıyla Kamu İhale Yasası kurallarını devre dışı bırakan hükümete soruyoruz; Teknecik Santrali’ne yakıt sağlayan gemi neden 4 gündür limanda bekletiliyor? Neden gereken ödeme yapılıp yakıtın aktarılması sağlanmıyor? TPIC bir devlet kurumu mu? TPIC güvenilir bir kurum mu? TPIC’in geçtiğimiz yıl en düşük kalitedeki yakıtı pahalı fiyattan KIB-TEK’e sattığı unutuldu mu?

“ARIKLI VE ATUN’UN MİSYONU AYNI”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Salahi Şahiner, geçtiğimiz yıl yaşananların bir benzerinin yeniden yaşatılmaya çalışıldığını vurguladı. KIB-TEK akaryakıt temin ihalesine katılan ve sahte belge sunduğu için ihaleden elenen TPIC’e, milyonlarca dolarlık rant kapısı açmak için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile Maliye Bakanı Sunat Atun’un yeniden sahnede olduğunu aynı misyonu taşıdıkları dile getiren Şahiner, “TPIC’den ihalesiz şekilde doğrudan alım yöntemiyle 100 milyon dolarlık akaryakıt almayı planlıyorlar fakat bu planlarının mahkemeye toslayacağını bilsinler” dedi.

“BAKANLAR KURULU’NDA KAVGA ÇIKARDILAR”

“TPIC ile aralarında nasıl bir kimya uyumu var ki bir türlü vazgeçemiyorlar” diyen Şahiner, “Bakanlar Kurulu toplantısında kabinedeki diğer UBP’li vekillerin karşı çıkmasına rağmen, Atun’un ısrarları ve Arıklı’nın tehditleriyle, büyük tartışmaların ardından doğrudan alımla ilgili kanun hükmünde kararname yayınlandı” diyerek, UBP’li diğer bakanların da KIB-TEK’e akaryakıt temininin ihale ile olmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

“GEMİ 4 GÜNDÜR LİMANDA BEKLİYOR”

Yayınlanan kararnamede yer alan “Türkiye Cumhuriyeti’nde devlet şirketi olan kurumdan akaryakıtın daha uygun fiyattan temin edileceği” maddesine değinen CTP’li vekil, TPIC’in bir devlet kurumu olmadığı ve özel şirket olduğunun mahkeme kayıtlarına dahi girdiğini vurguladı. Kararnamede yakıt tedarikinde sıkıntı yaşandığının da savunulduğunu kaydeden Salahi Şahiner, “Teknecik Elektrik Santrali’ne yakıt sağlayan firmanın gemisi 4 gündür limanda demirlenmiş şekilde bekliyor. Teknecik Elektrik Santrali’nde 2 günlük yakıt kaldı fakat halen ülkeye gelen, tüm testleri yapılmış ve temiz çıkan yakıtın parasını ödeyip santrale aktarılmasını sağlamıyorlar” diyerek yalanlarla toplumun kandırılmaya çalışıldığını kaydetti.

“BU KARARNAMEYİ MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ”

TPIC’in güvenilir bir şirket olmadığını belirterek, geçmişte de yakıt bulamadığını, yakıtı taşıtacak gemi bulamadığını şartnameye uygun şekilde yakıt bulamadığını ve ülkeye en düşük kalitedeki yakıtların getirildiğini anımsatan Şahiner, TPIC’in ihale şartnamesine uygun kalitede yakıt bulamayacağını vurguladı. TPIC’in ucuz fiyata aldığı kalitesiz yakıtı pahalı fiyattan KIB-TEK’e satacağını savunan Salahi Şahiner, geçtiğimiz yıl bu topluma yaşatılanların yeniden yaşanmaması için konuyu mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu