EkonomiGenelKıbrısManşet

Trafik çilesi büyüyor toplu taşıma tükeniyor

DEVRİM DEMİR

Trafikteki araç sayısının her geçen gün arttığı ve trafikteki araç kuyruklarının her gün biraz daha uzadığı ülkemizde toplu taşımacılık ‘var ile yok arasında’ bir seyirde devam ediyor

GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN ÇOK GERİYİZ

Gelişmiş ülkeler; metro, metrobüs, otobüs, dolmuş gibi farklı toplu taşıma araçlarıyla vatandaşlarına uygun fiyatlı ve trafik sorunu olmadan ulaşım hizmeti sağlarken, ülkemizde ne şehirlerarası ne de şehir içi taşımacılığı istenilen seviyeye bir türlü getirilemiyor. Ülkede nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Başkent Lefkoşa’da şehir içinde birçok bölgeye ulaşım hizmeti verilmezken, yollarda artan araba sayısı her geçen gün trafik çilesini giderek daha da çıkmaza sürüklüyor.

TOPLU TAŞIMA YOK DENECEK KADAR AZ

Nüfusun giderek arttığı ülkemizde toplu taşıma hizmeti yok denecek kadar az. Toplu taşımanın çok yetersiz olduğu ülkede, özellikle turistler, öğrenciler ve dar gelirliler en çok mağdur olan kesimler. Toplu taşıma araçlarının erken saatlerde hizmetlerini sonlandırması, özellikle kişisel aracı olmayan vatandaş, turist ve öğrencilerin ulaşımlarını pahalı bir şekilde taksiyle ya da otostop ile sağlamasına neden oluyor.

VATANDAŞ BELEDİYE BAŞKANLARINDAN UMUTLU

GIYNIK Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar, trafik çilesinin çekilmez bir hal aldığını anlattı. Şehir içinde bile toplu taşımanın giderek azaldığından dert yanan vatandaşlar; toplu taşıma saatlerinin belli olmadığını, hafta sonu ise toplu taşıt bulmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Yaklaşan belediye seçimlerini de hatırlatan vatandaşlar, adayların ülkedeki toplu taşıma sisteminin ele alması gereken birincil konusu olması gerektiğini savundu.

“DEVLET POLİTİKASI YOK”

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu, toplu taşımacılıkta yaşanan sorunların görmezden gelindiğini, taşımacılığın giderek yok olduğunu söyledi. Araçlarını yenileyebilecek bir kredinin bile sağlanmadığını, hurdaya dönen araçlarla binlerce öğrenci taşıdıklarını ifade eden Topaloğlu, Eylül ayında okulların açıldığını, Karpaz’dan Yeşilırmak’a yüzlerce öğrenci taşıdıklarını ve elli gün geçmesine rağmen hala ödeme almadıklarını kaydetti. Yaşanan sorunların çözülmesi için devlet politikasının şart olduğunu da vurgulayan Topaloğlu, Toplu Taşımacılığı yok olmaya mahkûm ettiklerini ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu