DünyaEkonomiManşetSürmanşet

Trump pozitif, Türk Lirası negatif!

ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisinin ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıklaması piyasaları karıştırdı, Türk Lirası değer kaybetmeye başladı.

GIYNIK ÖZEL

ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisinin ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıklaması piyasaları karıştırdı, Türk Lirası değer kaybetmeye başladı. Sterlin yeniden 10 TL’nin üzerine çıkarken, Euro 9.10 TL’yi, dolar da 7.80 TL’yi zorlamaya başladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisinin ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıklaması küresel piyasalarda satışlara yol açtı.

Gelişmelerden Türk Lirası da olumsuz etkilendi. Dün öğleden sonra kadar iki günlük bir çıkış ivmesi kazanan Türk Lirası bugün yeniden değer kayıplarıyla eriyor.

TL; dolar, sterlin ve Euro karşısında iki gündür elde ettiği kazanımları bugün geri vermeye başlarken, saat 12.00 sıralarında dolar karşısında %0.20 kayıpla 7.7650 seviyesindeydi.

Euro/TL aynı dakikalarda yükseliş ivmesini kaybederek yatay seyre geçti ve 9.0965 seviyesinde saptandı.

İngiliz Sterlini TL karşısında günün hızlı yükselişini sağlayan kur oldu. Sterlin/TL %0.65 artışla 10.06 sınırına kadar yükseldi.

KKTC piyasalarında öğle saatleri itibarıyla dolar 7.80 TL’nin, Euro 9.15 TL’nin, sterlin ise 10.08 TL’nin üzerinde satılıyordu.

KÜRESEL PİYASALAR SERT DÜŞTÜ

Küresel piyasalar ise ABD Başkanı Donald Trump ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkması sonrasında sert düştü. ABD vadelilerinde eksiler %2’yi geçerken, Asya borsalarında da kayıplar yaşanıyor.  Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0,3 civarı düşerken Avustralya’da %1,2;  Japon Nikkei Endeksi, %0,9 değer kaybederken Çin’de yatay seyir devam ediyor.

Yatırımcılar çekişmeli geçmesi beklenen Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine hazırlanmışken Trump’ın test sonucu pozitif çıkmasının piyasalarda yeni bir volatilite dalgası yaratabileceği düşünülüyor.

ALTIN SON 10 GÜNÜN ZİRVESİNDE

Altın fiyatları ABD’de koronavirüs yardım paketine yönelik şüphelerin artması ve Trump’ın koronavirüse yakalanmasının etkisiyle sabahki kayıplarını geri verdi. Altının ons fiyatı bugün 0,2’lik artışla 1.910 dolar düzeyinde işlem görüyor. Altın, kayıplara rağmen bu hafta %1,8 değer kazanmış durumda. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün %1 yükselip 1.911 ile yaklaşık on günün en yüksek seviyesini görmüştü.

PETROL 40 DOLARIN ALTINA İNDİ

Petrol fiyatlarındaki gerileme Trump’ın koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamasının ardından %3’ü geçti ve 40 doların altına indi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %3,5 değer kaybederek 49,53 dolara geriledi. ABD hafif ham petrolü %3,6 değer kaybederek 37,31 dolardan alıcı buldu. ABD petrolü bu haftayı %5’ten fazla bir kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu