GenelKıbrısManşet

T&T Ercan Havalimanı’nı işletemiyor

Yılda on binlerce yolcuya hizmet veren Ercan Havalimanı’nda cihazların arızalı olması nedeniyle kısa bir süre önce uçakların havalimanını pas geçerek Türkiye’ye geri dönmesinin ardından geçtiğimiz gün de jeneratör krizi yaşandı

Yılda on binlerce yolcuya hizmet veren Ercan Havalimanı’nda cihazların arızalı olması nedeniyle kısa bir süre önce uçakların havalimanını pas geçerek Türkiye’ye geri dönmesinin ardından geçtiğimiz gün de jeneratör krizi yaşandı

“PERSONEL KARANLIKTA ÇALIŞTI”… GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız, Ercan Havalimanı’nda teknik bakım çalışması nedeniyle Elektrik şalterinin kapatılması gerekti. Elektrik şalteri kapatıldığı zaman Ercan Kule’nin çalışmaya devam etmesi için jeneratörlerin devreye girmesi gerekiyor. Jeneratörler işlevsiz olduğu için sadece önümüzdeki ekranları ve pilotlar ile konuşabileceğimiz frekansları çalıştırabiliyoruz” dedi.

“HAVA TRAFİK HİZMETİ DURMA NOKTASINA GELİYORDU”… 18 Mayıs Çarşamba günü sabah mesaiye başlayan ekibin karanlığın içerisinde, havalandırma ve soğutma sistemleri olmaksızın görev yapmaya çalıştığını kaydeden Cem Kapısız, “Cihazlarla dolu bir odanın içerisinde çalışıyorsunuz ve bu cihazlar ısı yayan cihazlar, bu cihazların belli bir ısıda tutulması gerekiyor fakat soğutma sistemleri çalışmadığı için bu da mümkün olmadı. Elektrik olmadığı için çeşmelerden dahi su akmıyordu” diyerek, ekranların ve frekansların dışında hiçbir elektrikli cihazı çalıştırabilecek bir jeneratör sistemi olmadığını vurguladı. Kapısız, “Bu jeneratörde de bir arıza olsa hava trafik hizmeti de veremeyeceğiz” diyerek, çok ciddi sıkıntılarla boğuştuklarını vurguladı.

“HAVACILIKTA BU DENLİ TASARRUF KABUL EDİLEMEZ”… “Havacılık sürekli harcama yapmanız gereken, hizmet verdiğiniz teçhizatların yedeğinin de yedeğini bulundurmanız gereken ve hizmetin kesintisiz devamlılığını sağlamak açısından hiçbir masraftan kaçınmamanız gereken bir sektördür” diyen Cem Kapısız, “Sistemlerde arıza olması kaçınılmazdır ama sizin her türlü koşulda hazırlıklı olmanız gerekiyor” dedi. “Ercan Havalimanı özelleştirildiği için, Havalimanı işletmeciliğini yapan şirket minimum giderle bu işi yürütmeye çalışıyor. Bunlar özelleştirmenin getirdiği sonuçlardır” diyen Kapısız, “Havacılık sektöründe bu denli tasarruf kabul edilebilir bir durum değildir. Başlı başına zaten Havalimanı’nın özelleştirilmemesi gerekiyordu fakat madem özelleştirildi en azından işletmeci şirketin üzerine düşenleri yerine getirip getirmediği neden denetlenmiyor?” sorusunu yöneltti.

“YENİ TERMİNALİN AÇILMASI DA BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ”… Bu anlayışla, Ercan Havalimanı’nın yeni terminalinin açılmasının da bir şey değiştirmeyeceğini savunan Cem Kapısız, sistemlerin bakım ve idamesi konusunda gerekli özenin gösterilmemesi halinde bir standart yakalamanın mümkün olmadığını savundu. Ercan Kule’nin çalışamaz duruma gelmesinin Ercan Havalimanı’nın hizmet verememesi anlamına geldiğini vurgulayan Kapısız, “Hava sahası yine gerek Ankara tarafından gerekse Güney Kıbrıs tarafından kontrol edilir onda bir sorun yaşanmaz ama Ercan Havalimanı’na uçak inip kalkamaz” şeklinde konuştu.

“DEVLETİ BÖYLE Mİ YÜCELTİYORSUNUZ?”… Siyasilere seslenen HTKS Başkanı Cem Kapısız, “Milletvekili yemini ederken bu devleti yücelteceğiniz üzerine yemin ediyorsunuz. Bu şekilde ülkenizin havalimanını çalışamaz duruma getirerek mi devleti yüceltiyorsunuz?” eleştirisinde bulundu. “Bu bir devlet itibarıdır” diyen Kapısız, “Siz uçaklara bu hizmeti ya veriyorsunuz ya da vermiyorsunuz. Bunun ortası yoktur” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu